Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
5 november 2011 under Noterat | 2 kommentarer

Innovationsplan Sverige

Emma Emma

Satt ute hos en kompis i skärgården i går och lusläste Innovationsplan Sverige. Är det bara jag som tycker att det ibland finns en underliggande ton, som motsäger hela syftet?

Inledningsvis har de exempelvis en klok definition av innovation:

Med innovation menar vi att kunskap omsätts till nya värden. Det handlar om att utveckla produkter, tjänster och organisationer i såväl privat som offentlig verksamhet. Det kan gälla allt från industrirobotar, betalningssystem och energieffektivisering till ledarskap, affärsmodeller och hälsovård.

Så långt väl och läser man vidare står det bland annat att vi måste:

Skapa en kultur med värderingar som stimulerar förnyelse och risktagande.

Men sedan svänger det och man hittar till exempel formuleringar som:

På svenska arbetsplatser är attityden till innovation positiv, enligt en undersökning som SIFO genomfört… Men kunskapen om vad ordet innovation innebär är låg; det kopplas nästan inte alls till tillväxt och arbetstillfällen.

Fast så definierade de ju inte ens själva innovation… Är innovation alltså något som enbart handlar om att skapa tillväxt och arbetstillfällen? Hur var det nu med andra värden? Eller med regeringens definition:

Innovation handlar om nya sätt att skapa värde för samhälle, företag och individer. Värdet uppstår i tillämpningen, användningen och spridningen av en innovation. Det värde som skapas kan vara och värdet kan vara ekonomiskt, socialt och/eller miljömässigt.

(Obs: felskrivningen är regeringens, och inte min.)

I Innovationsplan Sverige finns ibland en underliggande ton, och formuleringar här och var, som gör att man får intrycket av att innovation enbart handlar om kommersialisering. Det tycker jag är synd. Inte för att jag har något emot kommersialisering, men det är ju inte det enda området som har behov av innovation.

Dessutom har jag otroligt svårt för det synsätt på utbildning som uttrycks:

Utbildning ses idag i alltför liten utsträckning som en investering. Konsekvensen blir att möjligheterna till arbete och nivån på livslönen – det vill säga avkastningen på investeringen i utbildning – spelar liten roll för både för individens val av utbildning och för utbudet av utbildningar.

Därmed kan vi stänga ned många av våra konstnärliga utbildningar, eller hur? Och det blir ju säkert jättebra när vi ska skapa ett innovativt Sverige! (Obs: ironi!)

Trots det finns det andra saker som är ännu värre, och framför allt verkar man ha glömt bort vad som utgör grunden för innovation, nämligen människan. Men det ska jag prata mer om på Kvalitetsmässan i Göteborg den 15:e november.

2 kommentarer
 1. Åsa Minoz skriver:

  Hej,

  Tack för att du uppmärksammade felskrivningen under rubriken ”vad är innovation” på regeringen.se/innovationsstrategi. Den är nu korrigerad.

  Näringsminister Annie Lööf som leder arbete med innovationsstrategin är tydlig med att människan måste stå i centrum. Läs gärna hennes tal från då hon tog emot Innovationsplan Sverige. http://www.regeringen.se/sb/d/4902/a/177820

  Läs gärna och kommentera på bloggen om regeringens arbete med en nationell innovationsstrategi ;-)

  Vänligen

  Åsa Minoz

 2. Emma Emma skriver:

  Jag ska absolut följa arbetet och det glädjer mig att Annie tar upp människan. Det är nämligen inte enbart på policynivå man kan reagera på att människan sällan finns med, utan detsamma gäller stora delar av innovationsforskningen. Tycker själv att det är superintressant och filar just nu på en artikel om det.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas