Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
2 november 2011 under Utblick | kommentera

Kreativa Belgrad

Emma Emma

Säg den plats som inte vill vara kreativ dessa dagar, vilket för övrigt en av mina akademiska idoler, sociologen Andreas Reckwitz, skrivit en bra artikel om.

Belgrad utgör inget undantag. Jag var där för andra gången i år, inbjuden av vårt duktiga svenska kulturråd, Helene Larsson, och tillbringade ett par dagar med att träffa driftiga kulturentreprenörer och prata om omvandlingen till ett kreativt samhälle, som de själva kallar det.

I Belgrads fall känns det också viktigt, på riktigt, särskilt om man tar fasta på att ett kreativt samhälle bygger på samarbeten, på öppenhet och olikhet, på lokal förankring, på att ta tillvara människors egna drivkrafter och passion, och på tron att allt är möjligt. Det finns trots allt så mycket gott som kommer med idén om det kreativa samhället; så mycket bortom de ytliga uttrycken.

Ytan är dessutom redan Belgrads paradgren. Det sägs att det där görs flest skönhetsoperationer per capita i Europa, och det skulle inte förvåna mig. Dessutom sägs Belgrad ha det högsta partykapitalet i världen, och stan är redan full av coola ställen; tio gånger coolare än i New York. Det är alltså inte mer av det coola som behövs, utan snarare ett kreativt samhälle som går på djupet.

Bland det roligaste var att jag fick chansen att träffa och intervjua Maja Lalic, som är en av grundarna till Mikser Festival. Mikser, som jag hade förmånen att besöka i våras, är en otroligt häftig och gränsöverskridande festival, och att höra Maja berätta om varför de startade och hur de tänker, gjorde inte det hela sämre. Jag har nämligen ett litet projekt om kvinnliga kulturentreprenörer på gång, och samlar just nu på den här typen av berättelser.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas