Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
27 oktober 2011 under Noterat | kommentera

Entreprenörskap i konstnärliga utbildningar

Emma Emma

Det var dags för den första workshopen inom nätverket för entreprenörskap i konstnärliga utbildningar på Nätverkstan i Göteborg. Jag är ju inget fan av möten, men det här nätverket är ovanligt givande. Kanske för att alla bjuder på sig själva och erfarenheter från sina respektive utbildningar. Tonen är i alla fall helt annorlunda, och mycket mjukare, än vad jag är van vid.
Vi hade ett späckat program under två dagar med en blandning av spännande exempel och mer teoretiska föredrag. Till höjdpunkterna hörde en presentation av GoDown Arts Centre i Nairobi, som vi svenskar kunde lära oss mycket av; inte minst vad gäller synen på samarbeten och respekt för olika yrkespraktiker.
Alltid lika bra var förstås göteborgsgänget, d v s den konstnärliga fakulteten som berättade om Göteborgs universitets satsning på att bli ett ”entreprenöriellt universitet” och om den konstnärliga fakultetens egna kurser i ”Konsten att leva på sin konst”, som de gör i samarbete med fantastiska Nätverkstan. De är så kloka och så bra, och jag skulle jättegärna ta mitt pick och pack och dra västerut, om det inte vore för min privata situation. Göteborg is the place to be – för kulturekonomi!
Likaså älskade jag förstås en annan göteborgsidol, Karl Palmås, som berättade om sina aktivistentreprenörer, bland annat Noko Jeans. Jag tycker att det är ett så intressant case; ett kommersiellt företag som tillverkar jeans i Nordkorea – i syfte att väcka debatt. Om du, mot förmodan, missat Karls senaste bok, ”Prometheus eller Narcissus? Om entreprenören som samhällsomvandlare”, tycker jag att du genast ska råda bot på det. Den är verkligt tankeväckande!
Därutöver lyssnade vi till entreprenörskapsgurun Bill Gartner , som talade om likheterna mellan konst- och entreprenörskap, samt några andra, däribland övertecknad och Lars Lindquist från Linnéuniversitetet. Bill Gartner är för övrigt aktuell som föreläsare i Stockholm 9 november, då han ska tala om att omfamna misslyckanden – vilket är ett kärt ämne, inte minst för oss som sysslar med kulturentreprenörskap.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas