Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
6 oktober 2011 under Noterat | 1 kommentar

Vägvisaren i gränslandet

Tobias Tobias

Det var antingen kultur eller ekonomi. Två världar. Åtskilda.

Men en man ledde den sentida vägen i deras gränsland. Nu har Steve Jobs dött, bara 56 år. I sitt fantastiska tal nedan berättar han till exempel om hur han av en slump började studera kalligrafi, och hur det sedan påverkade allt ifrån typsnitt till utformning av datorer.

Landet mellan kultur och ekonomi. För det första eftersom estetiken alltid haft så stor betydelse Apple. Tänk hur produkterna ser ut i sig själva, tänk på designen av deras gränssnitt, allt från minsta bokstav till menyer.

För det andra eftersom de allt mer kom att bygga sina produkter på att vara de bästa för att både skapa, bearbeta och förmedla kulturellt innehåll. (Kom ihåg Rip. Mix. Burn.) Det går inte att underskatta betydelsen som iPod och iTunes hade för musikindustrin, liksom inte heller effekten av iPad för hela kultur- och underhållningsindustrin. Lägg till Pixar, som han också medgrundade, filmbolaget som förändrade den animerade filmen.

Jag har aldrig varit ett Applefan, men samtidigt imponerats av företaget och dess produkter — och har trots allt varit tidig med att skaffa iPod, iPhone och iPad. (Jag har ägt fem iPods och tre iPhones.)

Vi kan radda upp en rad begrepp: upplevelsesamhälle, estetisering, kulturalisering, design, kulturella och kreativa näringar — och den bästa illustrationen av alla dessa är Steve Jobs och en Appleprodukt.

Vad drevs han av? Om du ska se ett klipp på Youtube i ditt liv är det det här. Ett fantastiskt tal.

En kommentar
  1. kjell skriver:

    Fint skrivet Tobias.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas