Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
8 september 2011 under Noterat | kommentera

Kalkerpapper på idrott

Tobias Tobias

image

Idag var det workshop i Varberg för att utveckla surfnäringen. Hälften kom i shorts och som någon sa, det var tur att det inte var bättre vindar, då hade han kanske inte kommit alls.

Jag var där för att presentera en rapport som bland annat handlar om lärdomar från idrottsevents och idrottens roll i samhället. Det är slående hur många paralleller som finns mellan kultursektorn och idrottsområdet. Både när det gäller kulturens och idrottens sociala effekter och dess ekonomiska betydelse genom kulturella och kreativa näringar respektive sportbranschen.

Även på EU-nivå gör idrotten en liknande resa som kulturen gjort de senaste åren. Idrottens roll för regional utveckling börjar alltmer lyftas fram som ett prioriterat område.

Dessutom finns mängder av kopplingar om vi ser på hur de fungerar. Företagen drivs ofta av genuint intresserade och passionerade människor och de är ofta små- eller egenföretag. När det gäller actionsport är därtill kultur och idrott mycket nära sammanflätade när det gäller hur livsstilen formas och kommuniceras, med hjälp av mode, filmer, musik och dataspel.

CRED i Varberg försöker med projektet “Coastal Culture” gifta samman idrott, kultur, näringsliv och akademi för att utveckla framför allt surfnäringen i regionen. Projektet kan ses som en inkubator i eventform. Och både tidigare studier och erfarenheterna från det senaste Coastal Culture visar på en rad positiva effekter bara när det gäller att genomföra evenemang.

Genom eventet organiseras det oorganiserade, informella nätverk skapas och stärks, uppdrag förmedlas som bidrar till en grund i pågående verksamheter, samverkan med kommunen förbättras och inte minst, eventet skyndar på och bidrar till en rörelse åt samma håll.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas