Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
18 augusti 2011 under Noterat | kommentera

Vad händer i höst?

Tobias Tobias

Det är en fullspäckad höst som närmar sig när det gäller arrangemang på kulturområdet.

Nästa vecka börjar med en kollision. Den nordiska konferensen för kulturpolitisk forskning äger rum i Norrköping och samtidigt som sjunde upplagan av “The Conference” som Media Evolution anordnar i Malmö (och mitt i allt kallar Kulturdepartementet till samtal om e-boken).

I Norrköping kommer mängder av papers presenteras som är relevant för det kulturekonomiska fältet. I Malmö ligger fokus mer på (kommersiell) media, med många internationella gäster men jag ser nog mest fram mot Bill Drummond, konstnären och hitmakaren bakom KLF och mycket annat.

En av talarna på The Conference är Susan Maushart som talar utifrån sin senaste bok, Nedkopplad, som kommer ut på Volante på svenska i höst. Det är jag som är förläggare för den här boken och berättar snart mer — men redan nu: välkomna också lördagen 27 augusti i Stockholm då Maushart samtalar med kulturjournalisten Johanna Koljonen på Kulturhuset i Stockholm, gratis entré.

Två av höstens största arrangemang är SKL:s kulturkonferens på Gotland den 10-11 oktober och Generatorkonferensen i Norrköping den 15-16 november. Hos SKL är temat för konferensen de förändrade roller som håller på att växa fram på kulturområdet (ladda ned program). Generatorkonferensen fokuserar på de kulturella och kreativa näringarna, ett program håller på att tas fram. Generator ordnar också första Kreatörskaravanen 31 augusti.

Samverkansmodellen är i fokus för SweCults tre regionala konferenser som börjar under hösten och fortsätter under våren. Kultur & Näringsliv arrangerar under hösten ett flertal intressanta seminarier och workshops i Stockholm och Göteborg, bland annat om sponsring.

I Europa är en av de viktigaste händelserna EU-konferensen European Culture Forum i Bryssel den 20-21 oktober. Fokus rör främst nya färdigheter konstnärer behöver för att anpassa sig till en global digital värld, nya affärsmodeller för digitalisering och hur lokala och regionala myndigheter bäst kan investera i kultur. Ett annat intressant evenemang är PICNIC-festivalen i Amsterdam, 14-16 september, som är ett av Europas mest spännande konferensupplägg på området innovation och kreativitet. Temat i år är “urban futures”.

Men den största som händer är förstås utvecklingen i stort. Vart tar Europa vägen under och efter den kris som vi bara ser början av just nu? Vad finns kvar till kulturen när nationers ekonomi slås sönder? Och hur går det med de europeiska samarbetena om euron brakar samman?

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas