Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
7 juli 2011 under Noterat | kommentera

Svenska filmundret – om kultur eller näring

Tobias Tobias

I måndags ställde Svenska Filminstitutet (SFI) till med stor uppvisning under Almedalsveckan i Visby. Rubriken innehöll ett frågetecken ”Det svenska filmundret — ett resultat av svensk filmpolitik?”. Men programpunkten utgick främst från att det var ett utropstecken mot slutet.

Det var en imponerande kavalkad av svenska framgångar som visades upp: skådespelaren Michael Nyqvist, Millenium-producenten Sören Staermose, samt Svinalängorna-producenten Helena Danielsson. Filminstitutets tf chef Bengt Toll menade att tillfället var unikt, en kombination av framgångar med både ”breda och smala filmer som håller hög kvalitet”. Han sa vidare: ”Svensk film är ett varumärke — och det är ett under.”

SFI:s produktionsstödschef Charlotta Denward sa att ”film är först och främst kultur”, men mot detta påstående stod Hollywood-trailers och prat om kommersiella exportframgångar för svensk film. Jag tror att diskussionen skulle ha tjänat på en tydligare förklaring av hur filmpolitik som kulturpolitik hänger ihop med marknadssuccéerna. För den som inte är insatt kan det ha tytt sig märkligt att å ena sidan prata om att filmstöd behövs och å andra sidan om hur många miljoner som håvas in.

Den brittiske utredaren Jonathan Olsberg pratade också om ytterligare värden och effekter från film — och tangerade i princip mitt eget föredrag om musikbranschen samma morgon. Ni som följt med ett tag har lärt er vad kulturanalytiker som Olsberg och jag brukar prata om då: en kombination av sociala, kulturella och ekonomiska värden. Se annars den här sammanfattningen i en rapport för Svensk Scenkonst: ”Kulturens värden och effekter”.

Jonas Holmberg på FLM sätter seminariet i ett större sammanhang i en Expressen-artikel och menar att fler måste bli intresserade av filmpolitik.

Blivande SFI-chefen Anna Serner var för övrigt den som livetwittrade mest. Se främst #filmialmedalen-taggen.

(Nedan en suddig bild på Michael Nyqvist på scen.)

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas