Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
6 juli 2011 under Noterat | kommentera

”Inget ska censureras”

Tobias Tobias

Något trött efter en sen natt, på väg mot en dag med seminarier med ämnen som innovation och filmpolitik, cyklade Riksutställningars generaldirektör Staffan Forssell förbi och hittade vad han letade efter: en ersättare.

Några timmar senare skulle deras stora debatt om censur äga rum. Formatet var nytt, Intelligence Squared, och rubriken ”Inget ska censureras”. Till denna rubrik skulle sex debattörer förhålla sig.

Formatet är värt att testa på nya frågor. Det uppmanade till tydliggörande av ståndpunkter och framkallade en diskussion långt från den hålla-med-stämning som utmärker den kulturpolitiska debatten — där de som känner sig manade att delta håller med varandra; de som inte håller med blir inte kallade. Jag hann växla något ord med SKL:s Calle Nathanson som konstaterade att han just kommit från en sådan diskussion.

Jag ersatte kuratorn och Tensta konsthall-chefen Maria Lind som fått förhinder. Övriga debattörer var Maja Lundgren, Qaisar Mahmood, Daniel Daboczy, Mattias Svensson och Thomas Sjöberg. Moderator var Jens Orback.

45 minuter hade jag för att få ihop ett manus. Här kan ni se hur det gick. Jag gick upp som nummer två efter kungsboksförfattaren Thomas Sjöberg.

Tyvärr drabbades diskussionen av definitionsproblem. Jag och Sjöberg var nog överens om det mesta, trots att vi var med i olika ”lag”.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas