Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
22 juni 2011 under Noterat | 1 kommentar

Här sitter de som ska veta mest om kultur

Tobias Tobias

Idag var jag på mitt första möte som medlem i Insynsrådet till Myndigheten för kulturanalys. Här sitter myndigheten, på Kungsholmen i Stockholm i en liten lokal vid Statskontoret och i ett kvarter där annars Trygg Hansa breder ut sig. Det är en liten organisation. Totalt vill de till att börja med bli fyra utredare, en chef och en koordinator på halvtid.

När kulturministern kallar så är det lätt att känna sig hedrad och tacka ja, men det här känns som ett mycket intressant uppdrag. Av flera skäl.

Kulturpolitiken befinner sig för det första i ett brytningsskede. Att försöka fånga detta, inte minst hur samverkansmodellen fortlöper, blir en utmaning.

För det andra är det intressant att följa och ha synpunkter på hur Analysmyndigheten byggs upp. Jag har ju stretat många gånger med den obefintliga jämförbarhet som finns mellan olika kulturinstitutioner. En annan del handlar om hur myndigheten ska lyckas fånga, som det heter, ”kulturområdets samlade finansiering”, det vill säga inte bara delen som får statliga kulturmedel. Det finns även andra delikata knäckfrågor.

Ambitionen är i alla fall högt ställd. Direktören Clas-Uno Frykholm pratade om att de på sikt vill vara den organisation som har den bästa kunskapen om kultursektorn (och om de inte vet mest så ska de ta in kunskap från den som vet mest).

  1. By Kulturens SAMLADE finansiering | Kulturekonomi on september 7, 2011 at 7 september 2011

    […] vad det har pratats idag hos Konstnärsnämnden. Där höll nämligen Myndigheten för kulturanalys (som jag sitter i insynsrådet för) en heldag kring kulturens […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas