Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
23 maj 2011 under Noterat | kommentera

Vi är tillbaka

Tobias Tobias

Nej, vi hade inte lagt ner bloggen. Vi bytte bara webbhotell, vilket tog mycket längre tid än planerat.

Under tiden har det varit en särdeles intensiv period. Särskilt i torsdags. Emma sprang från Vårutställning på Konstfack till Svenska Institutet, där jag var med en grupp ryssar som landat i Sverige för några dagars orientering i kreativa näringar. Volante hade hand om några block i programmet, bland annat gick vi på kunskapspromenad under fredagen och besökte chokladprovning på Small Island (experience economy!) och datorspelsföretaget Avalanche, utöver stopp med bland annat fokus på klusterfördelar, trender, filmproduktionseffekter, svenska modeföretag och den nya musikindustrin.

Senare på kvällen var det Postkodslotteriets kväll på Operan, där ”kultur för en bättre värld” lyftes fram. Lotteriet har nyligen gått ut med att de vill satsa 100 miljoner kronor årligen på kultur, vilket att döma från de första projekten handlar om visserligen bra men ofarliga verksamheter och gärna mot barn (Clowner utan gränsen, Palatset, Berättarministeriet).

Bill Clinton var där och visade sig ha en ytterst instrumentell syn på kultur. Över huvud taget handlade kvällen mycket om vad kultur kan bidra till för att sprida och trumma in budskapet om att förändring krävs för en hållbar värld. Svårt att invända mot det — men jag tror vi var många som skruvade på oss när konsten och kulturen hela tiden betraktades som ett väloljat redskap som kan styras i detalj för uppnå vissa mål. En fantastisk produktion var det hur som helst, med även Nadine Gordimer, Melody Gardot och konferencieren Johanna Koljonen.

Nu förbereder vi oss bland annat inför torsdagens seminarium om kulturella och kreativa näringar — ett steg vidare. Vi blir nästan 20 personer, vilket blir perfekt.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas