Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
9 april 2011 under Noterat | kommentera

Är tre år med iPhone tillräckligt?

Tobias Tobias

Det har gått nästan exakt tre år sedan min första iPhone. Det var version 1.0, direktimporterad före den svenska lanseringen, utan 3G-uppkoppling.

Det här var alltså tiden före ständig uppkoppling. I stället fick man hålla tillgodo med trådlöst internet där det fanns. Killen som jag köpte den av sa entusiastiskt att, jo, och wifi kan ju finnas utan att man vet om det, man kan sitta på bussen och plötsligt har mejl hämtats hem. Wow! Och det här är bara tre år sedan — det här som så många av oss ser som självklart idag.

Men jag minns det som en revolution redan då. Det som jag och många hade talat om under ett par år — kulturen on-demand, då du själv vill ha den i stället för att vänta på när den levereras (jämför gamla tv-tablån kontra SVT Play) — var på väg att bli verklighet för en stor mängd.

Jag gick samtidigt som det här köpet på min första föräldraledighet och tänkte att en iPhone skulle vara bra för att ha koll på mejlen. Så var det. Jag gick omkring där i bubblan på östra Södermalm i Stockholm och lärde mig snart vilka lösenord som gällde på olika kaféer. Jag stannade helt enkelt utanför Svart Kaffe eller String under mina barnvagnspromenader och kollade mejlen, när jag inte själv satt ner någonstans. (Det var för övrigt min bästa vår hittills tror jag. Jag, Judith, sol, Söder och soft.)

En kort tid senare blev det en uppgradering till iPhone 3 och ständig uppkoppling. Då var on-demand-revolutionen på väg att bli riktigt utbredd.

Men frågan är om det inte räcker nu. Jag har aldrig varit en Apple-fan på grund av deras proprietära hållning och jag sitter ändå med en iPad hemma. Framför allt vill jag påminna mig om att inte alla använder Apple-appar till iPhone och iPad utan även andra telefoner, andra plattformar, eller kanske inga alls. Det blir beslut inom en vecka.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas