Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
29 mars 2011 under Noterat | kommentera

Film är inte bara filmen

Tobias Tobias

Svenska Filminstitutets nya vd blir Anna Serner. Hon har inte en direkt bakgrund från filmbranschen (däremot har hon läst filmvetenskap), utan kommer närmast från tjänsten som vd för Tidningsutgivarna och har tidigare bland annat varit vd för Reklamförbundet.

Filmbranschen är dock större än ”filmen”. För några år var jag och med och skrev rapporten ”Film utanför filmen” på uppdrag av bland annat Film Stockholm där den audiovisuella industrins position och framtid undersöktes.

Några slutsatser var tydliga. Från ett individperspektiv är det mindre än en fjärdedel bland de som identifierar sig som ”filmarbetare” som enbart har sin försörjning från långfilm. En hel del får pengar via A-kassan och från jobb utanför kultursektorn, men släktskapen är stor med teater, tv och reklamfilm.

Över huvud taget är reklamfilmens betydelse för långfilmen ofta förbisedd. Den fungerar som plantskola för regissörer och som kassako för produktionsbolag, som sedan kan investera i mer konstnärliga projekt. Ett sådant exempel är ”Darling”.

Kanske kan Anna Serner, med sitt utifrånperspektiv, bli en drivkraft för att på allvar sätta in filmbranschen i ett större klustersammanhang där andra relaterade branscher ingår.

2 kommentarer
  1. Jacob skriver:

    Att Serner saknar direkt bakgrund från filmbranschen skiljer väl henne knappast från alla föregående vd:ar? Som Cissi Elwin till exempel. Eller Klas Olofsson.

  2. Tobias Tobias skriver:

    Jacob, du har rätt förstås. Tack för korrigeringshjälp.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas