Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
7 februari 2011 under Noterat | kommentera

Fyra viktiga artiklar

Tobias Tobias

På chefskurs med Kafka
DN:s Maciej Zaremba om hur chefer blir bättre med kultur, bland annat utifrån Julia Romanowskas doktorsavhandling.

Cultural planning utan kultur
Expressen på ledarplats om klåfingriga offentliga satsningar. Skrämmande i sin träffsäkerhet — men också för hur svårt det är för många (små)kommuner. Visst måste man försöka, men det är lätt att överskatta sin förmåga som samhällsplanerare. Det är många jobb som behöver skapas för att återbetala dyra satsningar — som ofta sker på hus!

Kulturpolitik och näringslivssatsningar
SvD funderar kring näringsdepartements roll i kulturen, med utgångspunkt i handlingsprogrammet för kulturella och kreativa näringar. Tidningens kulturchef ställs mot näringslivschefen.

Arenaboom
SvD sportavdelning med sportchefen Ola Billger i spetsen har i många dagar nu fyllt tidningen med sådant som även är relevant för kulturen: breddverksamheter och nu senast byggboom. De har gått hårt åt Stockholms idrottsborgarråd Regina Kevius när hon ville minska föreningsbidraget. Idrottsrörelsen reagerade dessutom kraftigt. Det var också ett mycket märkligt beslut — få insatser är så preventiva som ungdomsidrott. (Politikerna backade sedan. Hitta artiklarna här.) Läsningen om arenorna tangerar vad jag skrev om i en antologi för SKL häromåret (”Först vinner eller resten hinner”).

5 kommentarer
 1. kjell skriver:

  Kulturpolitik och näringslivssatsningar

  Tobias, jag ställde tidigare en fråga, om dina erfarenheter från Handelshögskolan, där så många ”kapitalister” får sin utbildning; är de bara intresserade av sport, vet du om ngn gammal kursare följer dig här på bloggen?
  ps. robert weil gills inte ds :)

 2. kjell skriver:

  ..jag fortsätter tjata;
  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/privata-pengar-ar-framtiden_5941549.svd
  ..det här borde intressera Kulturekonomi tycker jag;
  ”Men vad får konstnären ut av ett sådant utbyte?
  –Han får en kontakt med marknaden, med sina köpare. För att exempelvis en bildkonstnär ska kunna verka måste han ju se till att det blir pengar över. Då måste han ha en marknad, någon som betalar för konstverken. Samtidigt kan kontakter med näringslivet ge en annan uppfattning om vad som händer i näringslivet och i samhället i stort.”

 3. Emma Emma skriver:

  Kanske är jag mer lämpad att svara, som fortfarande är kvar. Det är såklart att det finns handelsstudenter, nuvarande och gamla, som både läser bloggen och Kafka.

 4. kjell skriver:

  Hej Emma, det gläder mig att vår kulturministers syn på
  företagande(där många kommer från handels) är felaktig,
  sedan känns det lite lustigt att ”Kulturekonomi” jämförs med Kafka.

  ps.http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-offentliga-rummet-borjat-komma-i-klam_5946895.svd ds.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas