Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
2 februari 2011 under Noterat | kommentera

Norge öppnar upp för kvotering för filmstöd

red red

I Norge liksom i Sverige är det ett problem att kvinnliga filmare har svårt att komma fram inom filmbranschen. Norges kulturminister, Anniken Huitfeldt, har därför öppnat upp för att kvotera in kvinnor för att få en jämnare fördelning mellan könen.

-Lika många kvinnor som män går ut från filmskolan, så talangerna finns där ute. Jag är beredd att använda könskvotering som politiskt verkningsmedel för att nå målet på 40 procent, säger kulturministern till NRK.

Det norska filminstitutet ska utreda hur en sådan kvotering skulle kunna genomföras i praktiken. Förslaget har fått blandad reaktioner inom branschen där en del ser det som nödvändigt under en övergångsfas och andra oroar sig för att de bästa projektet inte kommer att få stöd.

En kommentar
  1. kjell skriver:

    ..som ni säkert vet har Norge redan erfarenhet av kvotering, det finns sedan ett par år en lag om att företagens styrelser skall innehålla 50% män resp. kvinnor. Det har fungerat jättebra, inga problem.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas