Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
13 januari 2011 under Analys, Noterat | kommentera

Privata bibliotek?

Tobias Tobias

Om man läser Adam Smith menar även han att vissa delar av samhället bör vara statligt skötta. Polisen till exempel. Jag skulle vilja lägga till folkbiblioteken till den listan — och har därför svårt att förstå Nackas beslut att bedriva en upphandling av kommunens samtliga folkbibliotek under nästa år. Bakgrunden är att Dieselverkstadens bibliotek som redan privatiserats, enligt en utredning (som jag inte läst, har någon?) fungerar väl även om kommunens insyn bör förbättras.

Finns en hel del gott att säga om Dieselverkstaden — men som komplement, inte som standard.

En debatt om bibliotekens roll har rasat kring detta (och även om bibliotekens roll generellt). Jag tänker inte — sent in — fortsätta, men det är värt att summera några röster. Kulturjournalisterna Jonas Thente och Annina Rabe är båda kritiska. Thente menar att privatiseringar på vissa områden är positiva men biblioteken har en särställning som inte kan effektiviseras. Båda menar att det innebär en risk för försämrad demokrati. 

Rabe skriver att det kan innebära “att en av samhällets viktigaste fria utposter för yttrandefrihet och demokrati raseras. Kort sagt att hela folkbibliotekstanken faller som ett korthus.” Skeendet tonas dock ner i en uppföljande artikel i Dagens Nyheter. Att Nacka är ett undantag och inte ett exempel på en större trend. Privata bibliotek är lätträknade och den enda liknande utförsäljning som gjorts är i Linköping där de kommunen ändå vann upphandlingen.

Läs även Annina Rabes kapitel om bibliotekens utmaningar framåt i antologin som jag varit med och redigerat “Framtiden är nu. Kultursverige 2040”. Ett mycket bra kapitel.

3 kommentarer
  1. Rasmus skriver:

    Annina Rabes kapital är verkligen en av antologins höjdpunkter!

  2. Rasmus skriver:

    Kapitel menar jag förstås. Hennes eventuella kapital vet jag ingenting om.

  3. Tobias Tobias skriver:

    Men kulturella kapitalet är i alla fall stort.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas