Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
7 januari 2011 under Noterat | kommentera

Vad hände 2010?

red red

I 2010 års sista analysbrev följde en sammanställning med över vad vi diskuterat här på bloggen och i analysbrevet under föregående år. Utvecklingen av ”Handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar” och regionaliseringen enligt samverkansmodellen är två ämnen vi följt under året. Bland annat har de fem uppdragen inom ramen för handlingsprogrammet startat upp och regeringen har utsett ett råd som ska bistå i arbetet. Från ett europeiskt perspektiv har fokus på kulturnäringarna under 2010 i stor utsträckning legat på ”Grönboken:  Att ta tillvara potentialen i den kulturella och den kreativa sektorn”.

Samverkans- eller koffertmodellen innebär att regionerna får en klumpsumma från staten som de sedan själva ska fördela till regionens kulturliv. 2010 var de fem försöksregionerna Skåne, Halland, Gotland, Västra Götalandsregionen och Norrbotten först ut med att ta fram regionala kulturplaner.

Andra återkommande ämnen under året har varit festivaler, sponsring, e-böcker och kulturpolitikens plats under valåret. Ladda ned hela årskrönikan [.pdf] och anmäl dig gärna till analysbrevet (om du inte redan gjort det). Det är gratis och du anmäler dig enklast här eller genom att skicka ett mejl till info[at]kulturekonomi.se.

Se även andra som sammanfattat kulturåret 2010:

-

En kommentar
 1. kjell skriver:

  Hej på er och en god fortsättning.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/fansen-finansierar-lustans-lakejers-nya_5851697.svd
  …det här har en viss bäring på de diskussioner vi fört under 2010, skulle det kunna vara en framkomlig väg?
  Riskkapitalet finns ju redan delvis inom filmindustrin.
  På sätt och vis utgör också ”nya Bukowskis” med vd:n Storåker, en slags riskkapitalister, utställningen med den samtida konsten utgör ett klart trendbrott för auktionshusen, ej att glömma; Åmells konsthandel har en längre tid visat intresse för det samtida.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas