Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
9 december 2010 under Noterat | kommentera

Vi älskar årets svensk!

Tobias Tobias

Årets svensk enligt Fokus hör hemma — och är fostrad i — kultursektorn.

Emma känner henne bättre. Min enda koppling är väl att jag typ var den första som skrev om henne som artist, då hon var 16 år, i Expressen — och kanske min mest lyckade formulering någonsin (bortsett från det klyschiga): ”Frågan är inte om hon kommer bli stor — utan hur stor.

Se nedan från The Letterman Show. Svenska Institutet, notera hur ”Sweden” upprepas av värden både i början och i slutet.

Om vi ser på hennes roll som kulturföretagare finns det mycket att lära:

 • Testa nya modeller som med årets tre albumsläpp plus ett summerande album. Men också att följa sin egen takt: om det kommer ett kreativt rus, så fånga det oavsett gängse branschstandarder för hur mycket nytt som kan släppas på ett år.
 • Långsiktigheten. Bakom hennes framgång — och fantastiska scenframträdanden — ligger oerhört mycket övning och erfarenhet. Jag har själv följt med henne på turné i Blekinge- och Smålandsskogar där hon som 17-åring tvingades hantera en publik som skrek skällsord och mest var intresserad av krök och varandra. Men hon har fortsatt och fortsatt.
 • Integriteten, vilket vi på forskarspråk skulle kunna formulera som att detta kulturella kapital ligger till grund för de kommersiella framgångarna.
 • Kvalitet. Hon har onekligen blivit en lysande artist och låtskrivare.

Framför allt: wow!

2 kommentarer
 1. Martin Q skriver:

  Jag åt på samma lunchrestaurant som årets svensk idag.
  Det gäller att hänga med…

 2. kjell skriver:

  Hej Martin Q, trevligt att se dig här hos Emma o Tobias,
  då vill jag ställa en fråga till dig;
  Om Naxos lämnar Spotify får väl det direkta konsekvenser för dina medlemmar, hur resonerar FST här?

  Tobias, att Robin blir årets svensk är bara rätt, hon och några till Lyke-Li o Laleh bl.a. förvaltar Bjork´s arv på bästa sätt, vi kan vara stolta.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas