Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
7 december 2010 under Noterat | kommentera

Så finansierades kulturen 2009

red red

Kulturrådet släppte nyligen en rapport över kulturens finansiering. Förra året satsade stat, kommuner och landsting tillsammans 23 miljarder kronor på kultur. Det är en förhållandevis liten del av den totala budgeten, cirka en procent av statens och landstingens budget och två procent av kommunernas. Skillnaderna mellan olika delar av Sverige är dock stora. Kommunerna satsar från 400 till 2000 kronor per invånare och även mellan landstingen skiftar det relativt mycket, Västra Götalands län ger mest, 623 kronor, och Stockholms län ger minst, 177 kronor.

Vad det satsas på har inte förändrats nämnvärt sedan förra året. Staten ger framför allt pengar till folkbildande insatser, landstingen till scenkonsten och kommunerna till folkbiblioteken. Tilläggas kan även att hushållen spenderade 45 miljarder kronor på kultur.

>>Ladda ned rapporten ”Kulturens finansiering 2008-2009: Kulturen i siffror 2010:7″.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas