Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
4 december 2010 under Noterat | kommentera

Gordon Gekko och en cirkusdirektör på Handels

Emma Emma

De senaste veckorna har pendlat mellan högt och lågt, mellan skam och skratt, mellan lycka och ångest.

Frågan är om det inte är kontrasterna som gör livet så rikt.

Som när jag talade på Handels Homecoming härom veckan; om vikten av att inte ENBART tänka i finansiella termer, utan också ta hänsyn till sociala, kulturella, ekologiska och andra faktorer.

Jag tyckte själv att det var lite fånigt förutsägbart, men blev – till min förvåning – istället hårt och aggressivt angripen av en alumn. Han menade att jag inte hade förstått någonting och att företags enda syfte var att tjäna pengar. Själv var han minsann framgångsrik finansman.

Några alumner kom visserligen fram efteråt och tyckte att det var urkul att vi hade hyrt in en skådespelare för att ”gestalta girigheten”, en Gordon Gekko/Patrick Bateman. Men i ärlighetens namn var det hela rätt obehagligt och jag blev illa berörd. Och lite rädd.

Därför var jag också orolig över att på nytt ställa mig på scen i veckan, på ett annat sådant där officiellt handelsarrangemang. Den här gången handlade det om att hålla ett middagstal till Jacob Wallenberg, som i torsdags fick pris som Årets forskningsfrämjare. Pristagaren själv, liksom övriga talare under ceremonin och middagen, syns här bredvid (och nej, jag passar inte in, men det är å andra sidan min vardag).

Jag kunde förstås inte hålla mig från att berätta om den gången då jag av misstag tog Jacob Wallenberg för att vara cirkusdirektör (en sann, om än för mig lite pinsam, historia). Det uppskattades inte av alla. Så talar man inte till en direktör av hans dignitet. En kollega skickade ett mejl på natten till mig, där han skrev att han aldrig kunde avgöra om jag var allvarlig eller ironisk. Jag var varken eller.

Festföremålet själv, som jag hade till bordet, verkade dock inte alls ta illa upp, utan pratade glatt om vikten av kultur och vikten av att inte vara för enbent som ekonom. Jag håller helt och hållet med honom.
Och själv ser jag ju inte heller titeln Cirkusdirektör som något negativt.
Tvärtom.

En kommentar
  1. kjell skriver:

    Emma, som jag ser det, var och är din rädsla befogad.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas