Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
25 november 2010 under Noterat | kommentera

Vad som är viktigt, och inte

Emma Emma

Det är slående hur många som tycker att det är jobbigt när man gör bort sig. Varför det? Är det så farligt att skämma ut sig, så länge man inte gör någon annan illa?

Ett tydligt exempel var då jag hamnade på Expressens förstasida härom dagen.
Visst är det pinsamt att Expressen inte tycker sig ha viktigare saker att skriva om, men det får stå för dem.
Jag hade inte – som vissa verkar tro – bett om att få hamna där.
Tvärtom, hade jag ingen aning, och fick själv en chock när tonåringen ringde och sa att det stod att jag var ”dum i huvudet” på Expressens förstasida.

Bakgrunden är att jag för ett år sedan deltog i ett experiment, där jag prövade att inte äta kolhydrater under åtta veckor. Jag blev verkligen dum i huvudet, eller i alla fall trögtänkt. Därefter har en läkare fortsatt att göra experiment som visar att man förlorar minneskapacitet och presterar sämre på prov om man undviker kolhydrater.

Man kan kanske tycka att det är helt oviktigt, men inte om man betänker att det trots allt är rätt många som skippar kolhydrater för att gå ned i vikt. Därför tyckte jag inte att det var fel att vara med och ”personfiera” resultaten, även om jag verkligen inte hade räknat med att hamna på förstasidan.

Nu är jag inte själv så känslig för att göra bort mig offentligt, så länge jag inte skadar andra. Men det är intressant att se att en del i omgivningen skäms å mina vägnar.

Sedan tycker jag alltid att det är intressant att fundera över vad som anses viktigt, och inte. Viktminskning anses till exempel inte vara viktigt, om man som jag är ekonom. Vilket förstås är helt vansinnigt, eftersom det är en industri som omsätter miljarder; inte minst samhällsekonomiskt, om man räknar in all den tid som folk lägger ned på att banta, bara för att – i de allra flesta fall – öka ännu mer i vikt efteråt.

Är man dessutom som jag intresserad av kopplingen mellan ekonomi och estetik, är det svårt att hitta en mer intressant arena. Därför tänker jag fortsätta skriva om den, oavsett om folk tycker att viktminskning är viktigt, eller inte.

Däremot kommer jag aldrig mer att undvika att äta kolhydrater. Och det var – som sagt var – över ett år sedan jag gjorde det. Så att jag beter mig så att andra skäms över mig, beror inte längre på kolhydratbrist. Utan på något annat.

PS För övrigt var det inte GI utan LCHF jag prövade, rubriksättaren verkar själv sakna kolhydrater…

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas