Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
8 oktober 2010 under Analys, Noterat | kommentera

Det bubblar — men vi är bara i början

Tobias Tobias

Det bubblar i bokbranschen. Diskussionen tilltar och på riktigt verkar man i Sverige ha förstått att digitaliseringen kommer ha en reell förändring. Det handlar mycket lite om läsplattor i sig, utan också om att tillgängliggöra gamla arkiv och inte minst förlagens roll framåt. Momsfrågan har också hakats på (6 procent för en tryckt bok, 25 procent för en e-bok).

Apropå att ha arkiven digitaliserade — om Norstedts hade varit redo på så sätt med nobelpristagaren Mario Vargas Llosa hade böckerna kunnat säljas idag. Bara några hundra ex fanns i lager vid beskedet och nu dröjer det två veckor innan nytrycket är klart.

Någon eboksutgivning finns inte heller förberedd. Det beror knappast på att utnämningen var oväntad, utan på att gamla avtal sätter stopp för att agera fritt på det här området. De svenska förlagen har börjat med sina egna författare och avtal för digital utgivning av utländska författare släpar efter.

Under bokmässan såg jag för övrigt Norstedts försök med iPad (som alltså inte är släppt än i Sverige). I det fallet var utgångspunkten en barnbokskaraktär och det var inte böckerna som omformats för plattan (eller ”paddan” som den kallas av entusiasterna). I stället var det snarare ett spel och en samling, slags digitala pysselböcker. Det vill säga för att bygga karaktärerna i syfte att sälja böckerna i en annan ände.

Här är ett av inläggen i diskussionen.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas