Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
5 oktober 2010 under Noterat | kommentera

Oförändrat

Tobias Tobias

Lena Adelsohn Liljeroth kvar som kulturminister. Likaså näringsminister Maud Olofsson. Det innebär att de insatser som byggts upp kring kulturella och kreativa näringar och kulturentreprenörskap lär fortsätta.

Likaså regionaliseringen.

Det ska bli intressant att se om det förnyade förtroendet innebär några verkligt nya — kanske radikala? — initiativ. De flesta verkar inte tro det (läs till exempel DN:s Björn Wiman). Här uttalar jag mig själv i morgonens Kulturnytt/P1.

Vid regeringsförklaringen talade statsminister Fredrik Reinfeldt om regeringens mål med kulturpolitiken. Den kulturpolitik som alliansen gick till val på ligger fast. Citat nedan från Kulturnytt:

– Vi vill att kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och oberoende kraft med yttrandefriheten som grund. Med utgångspunkt i kulturens frihet och egenvärde ska vi stärka dess betydelse i samhället och verka för att den kommer fler människor till del, oavsett bakgrund och förutsättningar. För att öka möjligheter för barn och unga att ta del av kulturupplevelser så utökas skapande skola till att omfatta hela grundskolan. Vi bär alla ett ansvar för att trygga våra gemensamma minnen, ett särskilt ansvar bär våra kulturarvsbärande institutioner; arkiven, biblioteken och muséerna. Möjligheterna att ta del av ett rikt kulturutbud i hela landet ska värnas.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas