Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
24 september 2010 under Noterat | kommentera

Kulturpolitiken efter valet?

red red

I måndags vaknade många svenskar upp till en mörk dimma, såväl bokstavligt som bildligt, med Sverigedemokraterna som vågmästare. Och nu när så gott som alla röster kontrollräknats ser det ut som att det inte blir någon majoritetsregering för Alliansen.

Läget är också osäkert för politiken som rör kultursektorn och det återstår att se hur Alliansen kommer att agera. När det gäller vallöften från Alliansens sida är några att Skapande skola även ska omfatta grundskolan. Kungliga Operan ska renoveras och Nationalmuseum ska byggas om. 60 miljoner kronor ska gå till digitaliseringen av biografer.

Sveriges radio har samlat några kulturröster efter valet:

  • Johan Lundberg (chefredaktör för Axess): ”Det är bra att skaka om i kulturlivet överhuvudtaget och det krävs två mandatperioder för att göra ett väsentligt avtryck.”
  • Göteborgspostens kulturchef Gabriel Byström anser att: ”De stora utredningar som gjordes när det gäller public service och kulturutredningen kommer att genomföras i hög utsträckning.”
  • Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman påstår att: ”Kulturarbetarnas villkor påverkas inte i någon större utsträckning av vad som händer i ett val, det har de aldrig gjort.”
  • Författarförbundets ordförande Mats Söderlund anser att: ”Alliansen verkar inte vilja lyssna på kulturskaparnas villkor, de har gjort en rad negativa reformer för oss.”

Flera av valanalyserna fokuserar dock givetvis på Sverigedemokraterna och deras politik. Till skillnad från de etablerade partierna är kulturen något som SD lyfter fram och betraktar själva som en vinnarfråga. Vad deras politik dock handlar om är relativt diffust. I huvudsak verkar den handla om minskade anslag och ökad politisk styrning och vissa förvirrade utspel om fornminnen, midsommar och julafton.

SD har föreslagit att Region Skånes årliga kulturbudget på cirka 250 miljoner kronor ska skäras ner med drygt 78 miljoner kronor, pengar som istället ska satsas i sjukvården. Björn Söder (SD) föreslår bland annat att dra in bidragen till Malmö opera och Skånes dansteater. Kultur värd att satsa på menar han istället är exempelvis keramiskt center i Höganäs och Charlotte Weibulls arkiv med folkdräkter. Ett mönster som följer andra europeiska högerpopulistiska partiers kulturpolitik.

Journalisten Niklas Orrenius menar att hittills har inte SD:s politik fått något inflytande alls i Skåne.

– De andra partierna i Skåne har verkligen stått upp och markerat mot den här kultursynen, säger Orrenius till SvD. Som exempel ger han att samtliga etablerade partier försvarade ”A history of sex” som en viktig utställning, när SD försökte döma ut fotografierna som ”perversa”.

Orrenius menar att riksdagspolitikerna behöver slipa sina argument och formulera pedagogiska förklaringar till varför offentligt finansierad kultur är viktig. Han menar att för väljare som inte är insatta i kulturpolitiken kan SD:s retorik verka lockande där de exempelvis menar att det är ett val mellan ”Territorial Pissing” eller vården.

  1. By Hur går det med kulturpolitiken efter valet? | Kulturbloggen on september 26, 2010 at 26 september 2010

    […] Hittat via Kulturekonomi som har vidareutvecklat resonemangen och samlat några länkar till artiklar kring Sverigedemokraternas och deras kulturpolitik. SD har föreslagit att Region Skånes årliga kulturbudget på cirka 250 miljoner kronor ska skäras ner med drygt 78 miljoner kronor, pengar som istället ska satsas i sjukvården. Björn Söder (SD) föreslår bland annat att dra in bidragen till Malmö opera och Skånes dansteater. Kultur värd att satsa på menar han istället är exempelvis keramiskt center i Höganäs och Charlotte Weibulls arkiv med folkdräkter. Ett mönster som följer andra europeiska högerpopulistiska partiers kulturpolitik. […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas