Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
23 september 2010 under Analys, Noterat | kommentera

Kulturens kraft för regional utveckling ifrågasätts

Tobias Tobias

Kulturens kraft för regional utveckling är temat för en antologi som behandlar sambanden mellan kultur och regional utveckling. I veckan kom en kraftfull kritik av denna typ av argumentation genom SVT:s Uppdrag Granskning Kultur (UGK). Programmet handlade om Film i Väst (FIV) som arbetar för att utveckla filmbranschen i regionen och investera i filmproduktioner. Kritiken i reportaget mot FIV är hård och handlar framför allt om att avkastningen i de kalkyler som Film i Väst tar fram är felaktiga.

Redan innan programmet sändes skickade FIV ut ett informationsbrev med invändningar. Framför allt riktas invändningar mot att UGK valt att mäta skatteintäkter och inte bruttoregionalprodukten (BRP) för att bedöma satsningarnas effekter. Ett grepp som i sin tur fick UGK att anlita nationalekonomen Joakim Johansson (WSP) att göra en bedömning av de olika metoderna. Johanssons slutsats var att båda mätmetoderna innehåller brister.

Jag har ju själv funderat kring mätningar (se exempelvis ”Film utanför filmen” och ”Allt räknas”) och kan konstatera att det är komplext, och måste betraktas på så sätt. Det går inte bara att begränsa till enstaka projekt och studera avkastningen enbart från dessa. Däremot måste förstås skattebetalarna kunna förstå hur de får valuta för sina satsade pengar. Så om inte oberoende utvärderingar finns så bör sådana tas fram.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas