Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
21 september 2010 under Noterat | kommentera

Regeringen utser råd för kulturella och kreativa näringar

Tobias Tobias

Under den förra mandatperiodens absoluta slutspurt, i fredags, presenterade näringsminister Maud Olofsson och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth Rådet för kulturella och kreativa näringar. Detta var ingen nyhet som trumperades ut; det måste ha varit en lättnad för de som jobbat med tillsättningen att hinna presentera före valet.

Till ordförande utsågs Sven-Olof Bodenfors som — om ni minns — också var ordförande för Rådet för arkitektur, form och design.

Det här rådet kommer förstås tio år för sent för att göra stor nytta och jag har ingen aning om rådets egentliga uppgift. Jag gläds ändå åt att min vän och medförfattare Dominic Power finns med bland ledamöterna, samt ytterligare kloka människor, både kulturföretagare, företagare och kulturchefer. Verkligen en kombination av företagarperspektiv (min Vetlandabundis Bråkenhielm) och institutionskultur (operachefen och hovsångerskan Birgitta Svendén) samt företag som verkar i gränslandet mellan kommersiell och konstnärlig strategi, såsom Bea Szenfeld.

Utöver Bodenfors har följande ledamöter i rådet utsetts:

Anna Carrfors Bråkenhielm, Passion for Business
David Eriksson, North Kingdom, Skellefteå
Lotta Lekvall, Nätverkstan, Göteborg
Stina Lindholm, Skulpturfabriken, Gotland
Dominic Power, Docent, Uppsala universitet
Birgitta Svendén, Kungliga Operan, Stockholm
Bea Szenfeld, modeskapare, Stockholm
Mattias Wikner, Wikners i Persåsen, Jämtland

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas