Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
2 september 2010 under Noterat | kommentera

Våra ledare

Tobias Tobias

I förra veckan ringde Konstnären och idag ringde Fokus och ville diskutera samma sak — varför kulturen inte tar större plats inför valet. Till att börja med är det förstås en korrekt observation: kulturen är allt annat än en valfråga, oavsett vad Aftonbladet idag försöker antyda och piska upp idag. Den lågmälda ”duellen” i dagens DN illustrerar (Pagrotskys svar, Adelsohn Liljeroths svar).

Jag skrev redan förra sommaren från Almedalsveckan att kulturen inte skulle bli en valfråga 2010. En bland flera förklaringar beror på partiledarna sällan eller aldrig lyfter fram kulturen som en central politisk fråga. Det beror såklart på att kulturpolitiken inte fångar eller lockar väljare (den är ju främst inåtblickande), men också på — vilket blir allt tydligare — personligt ointresse. Två illustrationer:

Nöjesguiden frågade statsminister Reinfeldt: ”Norén eller Hjalmar?” Han svarade: ”Jag ser hellre en bra musikal.” Jag funderar varför han inte bara säger något av alternativen — och kan inte se en annan anledning än att Reinfeldt vill göra sig folklig, det vill säga alienera sig från ”kultureliten”. Alternativet är förstås väldigt ärligt: ”Kulturpolitisk finansierad kultur eller kulturarv?” Svar: ”Det där bryr jag mig inte om. Jag väljer hellre något annat.”

I tv-soffan satt statsministerkandidat Sahlin i förra veckan. Hon verkar i övrigt mycket mer kulturintresserad, men fick frågan om hon kunde nämnda fyra kvinnliga, nu levande konstnärer. Bland fyra namn nämnde hon… Liza Marklund. Hur blir det då när konstnärers villkor diskuteras på det centrala s-bordet, när är en av de mest inkomstbringande författarna ligger högst upp top-of-mind? (Andra namn som hon nämnde var dessutom Marie-Louise Lindberg de Geer Bergenstråhle (sic!), Pernilla August och Ulrika Hyman (sic!) Vallien.) Vill Sahlin också vara folklig när hon säger så eller kommer hon verkligen inte på andra namn, inte ens andra författare? Hur som helst, grattis KRO… här är er utgångspunkt!

***

Relaterade inlägg:

-

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas