Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
21 augusti 2010 under Noterat | 1 kommentar

Annat fokus

Emma Emma

Mitt bloggande kommer att minska.
Jag har fr o m första juli ett nytt jobb som programchef för Handelshögskolans kandidatutbildning, vilket gör att jag kommer att dra ned på allt annat under några år.

Inte helt och hållet, förstås. Jag har fortfarande ett par forskningsprojekt på gång, jag är kvar på Konstfack en dag i veckan, jag deltar fortfarande i det internationella samtalet om kulturekonomi och kommer bland annat att gästspela i Chicago i höst och förhoppningsvis i Ahmedabad, Indien, i vinter.

Däremot kommer jag att avstå från alla debatter, konferenser, möten och annat i Sverige, som inte är direkt knutna till mina forskningsprojekt (eller som jag redan har lovat bort mig till).
Jag måste det – av tidsskäl. Och det känns också rätt skönt. Jag har ändå tröttnat.

Dessutom känns det givande att byta fokus ett tag. Jag ser fram emot att fördjupa mig i de utbildningsfrågor som alltid har intresserat mig. Hur ska en framtida ekonomutbildning se ut? Vad händer med högskolan generellt? Hur resonerar yngre generationer och hur skapar vi utbildning för dagens wiki-generation?
Sådant är ju vansinnigt roligt att syssla med!

Vidare är det kul att ta en ny roll på Handels. Jag tror jag är den första kvinna någonsin på en akademisk chefspost av den här typen, vilket i sig är en spännande utmaning. Redan nu är jag helt fascinerad över en del saker som har dykt upp, och jag tror att de här åren kommer att utveckla mig enormt. Och förhoppningsvis kan jag – bland annat genom att ha ett lite bredare, mer humanistiskt perspektiv – bidra till studenternas, skolans och ekonomiämnets utveckling. Vilket behövs.

I samband med det vill jag nämna att det var med stor sorg jag tog emot nyheten om Leif Alsheimers för tidiga bortgång i somras. Han var en stor förebild, en hjälte på alla sätt, som alltid förespråkade vikten av bildning i all utbildning. Även om han inte längre finns med oss, kommer hans idéer och tankar att leva kvar, och jag kommer att ha dem som en av ledstjärnorna i mitt nya arbete.

Frågan är om inte det också är kulturekonomi; att föra in mer kulturella, humanistiska aspekter i ämnet ekonomi. I så fall kommer jag att syssla väldigt mycket med kulturekonomi också framöver. Om än med ett annat fokus.

En kommentar
  1. Peter Eklund skriver:

    Hej!

    Håll i DI!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas