Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
15 augusti 2010 under Noterat | 3 kommentarer

Mecenatkultur

Tobias Tobias

Fler borde ge tillbaka i form av både tid och pengar. Journalisten Andreas Ekström, och författare till ”Googlekoden”, visar nu upp ett gott exempel när han för vidare de pengar som han för ett år sedan själv fick under sitt bokskrivande, 10.000 kronor.

I en antologi — Gratis? Om kvalitet, pengar och skapandets villkor — som mitt förlag Volante gav ut förra året tangerade Andreas temat i en mycket bra text om mecenatkultur. (Missa för övrigt inte boken om ni gjort! Flera bra kapitel och med olika perspektiv.)

I en undersökning som jag sammanställde för några år sedan om hur olika städer arbetar för filmproduktion — ”Filmen och staden” — minns jag att New Yorks program ”Made in NY” hade som krav att en bråkdel av utdelat stöd skulle återinvesteras i valfri konstnärlig verksamhet i staden. Inte så mycket att det påverkar stödet, men ändå något (omkring en promille om jag minns rätt).

Utan att ha studerat detta i detalj — men är det inte så att näringslivet är bättre på att ge tillbaka än kulturens framgångsrika? Visst, det finns mer pengar hos storbolagen och succéentreprenörerna, men jag tycker att de även verkar vara mer generösa när det gäller tid. Dessutom finns det ju faktiskt ett gäng konstnärer och artister som faktiskt har tjänat pengar. Ernst Billgren, Per Gessle, Jonas Gardell, PO Enquist.

Själv har jag funderat på vad jag kan göra, som ett sätt att ge tillbaka till kultursektorn som jag tjänar pengar på att analysera. Utöver pro bono-projekt och föredrag då och då har jag också planerat ett stipendium. Andreas Ekströms initiativ blev den utlösande faktorn. Inom ett halvår presenterar jag något.

3 kommentarer
 1. Jens skriver:

  PO Enquist har ett pris som han delar ut. Många framgångsrika konstnärer stöder yngre konstnärer genom att köpa deras konst.

 2. Tobias skriver:

  Jens, tack för påpekande. Men nog så?

 3. Emma Emma skriver:

  Tror också att fler än man tror ger tillbaka. Jag känner till ett helt gäng som ger stipendier eller på andra sätt stödjer nya förmågor. Men värt att uppmärksamma, absolut.
  Sedan måste vi nämna att Andreas fick pengarna av Leif Alsheimer, som har betytt otroligt mycket. Har ”vi” skrivit om honom? Annars ska jag försöka göra det.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas