Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
28 juli 2010 under Noterat | kommentera

Hultsfred är verkligen dött

Tobias Tobias

I morse satt jag i TV4:s Nyhetsmorgon och diskuterade kring festivaler — ”festivaldöden” — med Ronny Mattsson från Peace & Love och Håkan Steen på Aftonbladet. Imorgon har Dagens Industri en analys.

Det finns en hel del mer att diskutera framåt.

Inte minst om Hultsfred, som jag trodde skulle kunna resa sig igen. Men nu har jag förstått att det inte bara är festivalbolaget som försätts i konkurs, utan även moderföreningen Rockparty, restaurangbolaget Metropol och mediaföretaget Music Link.

Det är alltså inte bara festivalen som dör — utan även ett system runt omkring, med utbildningar och studenter, nätverk och människor som brinner och arbetar.

I antologin ”Kulturens kraft” skrev jag om detta. Kapitelrubriken var ”System för kreativitet”. Jag ska återbesöka det där kapitlet och fundera igen, liksom vad jag skrev i höstas i samband med diskussionerna då om överlevnad och kommunens roll: ”… hade det varit bättre att hålla organisationen liten, med små fasta kostnader och bara inrikta sig på festivalen och kanske några enstaka andra arrangemang?

Det är såklart lätt att vara efterklok.

Men ofta är analyserna av misslyckanden de mest intressanta. Jag hoppas att någon tar tillfället i akt — både från arrangörssidan och från offentligt håll (SKL? Tillväxtverket?) — att fundera över vad som gjorts bra och vad som kunde gjorts annorlunda.

PS. Alla har inte hyllat Hultsfred. Se till exempel Rasmus Fleischer på Copyriot för ett annat perspektiv.

3 kommentarer
 1. Tobias Harding skriver:

  Det är ju också en fråga om nivå. Jag skulle säga att Rasmus Fleischer har rätt i att det bästa för svenskt musikliv är att låta Hultsfred vara och uppfatta det som har skett som en naturlig utveckling. Nätverkssamhället tycks föra med sig att noder uppstår och försvinner. Det viktiga för musiklivet är att det finns händelser och mötesplatser, inte att de förblir de samma. Att göra Hultsfredsfestivalen till en institution och bygga t.ex. utbildningar kring den är ur det perspektivet bara ett misstag.

  Det hindrar ju inte att det ur Hultsfreds kommuns synvinkel hade kunnat vara gynnsamt om festivalen fortlevt. Jag föreställer mig att de problem som Hultsfred nu drabbas av kommer att bli ganska typiska. Att som plats vara beroende av ett enda varumärke är inte bättre om det är en rockfestival än om det är Volvo. Problemet för små orter är naturligtvis att det är svårare för dem att sprida riskerna än för stora orter. Frågan är i så fall hur man gör för att kunna dra långsiktiga fördelar av ett i grunden tillfälligt fenomen som en populär festival.

 2. Tobias skriver:

  Harding — du avslutar med en viktig frågeställning. Vad man försökte i Hultsfred var ju att ”bygga företag” och skapa utbildningar. Problemen är dels att företagen i en hel del fall har flyttat därifrån när de blivit framgångsrika och och dels att Festivalen varit alltför viktig för sidoverksamheterna.

  Som modell tror jag dock att det är rätt väg. Men förhoppningen måste ju då vara att få fram lika oberoende aktörer som kan verka parallellt. Lättare sagt än gjort förstås. Men det är ju känt att många framgångsrika företag har startat och kunnat växa tack vare en stor kund.

  Hur mycket det offentliga ska lägga sig i och vad som blir organiskt är ytterligare en pusselbit. I Hultsfreds fall har det ju främst handlat om föreningspengar (Rockpartys); de offentliga medlen gissar jag på har legat på under än en femtedel.

 3. Tobias Harding skriver:

  Under en femtedel för alla offentliga finansiärer totalt alltså?

 1. By Lokal prestige som kostar « Christoffer Fagerberg on juli 28, 2010 at 28 juli 2010

  […] att nu när festivalerna har problem så ropas det på mer stöd? Hultsfredsfestivalen fick omfattande ekonomiskt stöd från kommunen, men dog ändå. Nu meddelar Arvikefestivalen att de behöver hjälp för att överleva, att fråga efter mer […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas