Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
8 juli 2010 under Noterat | kommentera

Slänger pengar för kulturens skull

Tobias Tobias

Torsdagen i Visby är socialdemokraternas dag och börjar med att Mona Sahlin sprider 89 tusenlappar från kallbadhusets brygga. Hon säger att hon vill omprofilera socialdemokraterna till ett kulturparti framför allt. ”Därför att kulturen är den enskilt viktigaste frågan”, säger hon. I en eventuellt kommande regering ser hon sig helst som kulturminister.

Summan som hon sprider för vinden motsvarar vad mer än hälften av bildkonstnärerna i Sverige tjänar mindre än den genomsnittlige svensken under ett år. ”För de flesta är löneskillnaden ännu större”, säger Sahlin. Halva gruppen tjänar mindre än 10.850 kronor i månaden medan medianlönen i Sverige ligger på 18.200 kronor (uppgifter från 2008).

Pengarna kommer från analysföretaget QNB Volante som annars hade storhandlat på ICA tre gånger för pengarna. ”Vi gör det för att det här för att sätta allt fokus på kulturpolitiken. Kulturen är kittet som resten av samhället snurrar kring”, säger företaget i ett uttalande.

Nä, så här var det förstås inte. Varför inte, kan man fundera över.

2 kommentarer
  1. Emma Emma skriver:

    Shit, jag satte verkligen kaffet i halsgropen! Vilken tur att du inte finansierat ett sådant tilltag – jag tycker faktiskt att Schyman-grejen var helt patetisk!

    Däremot skulle jag inte bli förvånad om Mona betonade kulturen – hon var den enda partiledare som stod längst fram och följde hela kulturmanifestationen!

  2. Tobias skriver:

    Men skillnad på att betona och gör till den viktigaste frågan i ett parti, eller åtminstone en av de viktigaste.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas