Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
26 maj 2010 under Noterat | kommentera

Svensk kultur – med amerikanska ögon

Emma Emma

Har besök av School of Arts Institute in Chicago (SAIC), som är här för att reka för en eventuell studieresa.

Det är intressant att få låna deras amerikanska ögon på det svenska kulturlivet en stund. Precis som jag tidigare har varit inne på, ser de hur konsten tar en väldigt stark forskningsinriktning i dag. I Sverige och USA.

Men sedan förvånar de mig. De är nämligen främst fascinerade över våra privata konsthallar och har Bonniers Konsthall och Magasin 3 högst upp på sin önskelista över saker de vill göra under ett knappt dygn i Sverige. Något sådant har de nämligen inte hemma.

PRIVATA konsthallar, öppna och tillgängliga för en stor publik som vore de OFFENTLIGA, men samtidigt med stark KONSTNÄRLIG INTEGRITET. Det blir vad amerikanarna tar med sig tillbaka som det unika med konst-Sverige.

(Och ja, jag tror att de kommer tillbaka).

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas