Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
8 maj 2010 under Noterat | kommentera

Sponsring – och räknefel

Emma Emma

Har ägnat dagen åt att gå igenom en massa sponsringsstatistik, som en förberedelse inför ett seminarium i Oslo. Måste säga att jag är rätt konfunderad och irriterad.

För det första tycker jag att det slarvas otroligt med benämningarna. I svenska Kulturrådets rapport om icke-offentlig kulturfinansiering hamnar till exempel stiftelsebidrag – i den mån de finns med – under rubriken ”sponsring”. Och privata konsthallar av typen Magasin 3 hamnar under rubriken ”gåvor och donationer”.

Om de ens finns med, vill säga. Sparbanksstiftelserna gav till exempel – enligt våra beräkningar – år 2007 cirka 120 miljoner kronor i kulturbidrag, vilket är mer än all sponsring sammantaget. Men finns det med, månntro? Svar: nej. Och jag misstänker att väldigt mycket annat likaså saknas.

Än värre är dock att man inte så sällan idealiserar andra länder. Framför allt Storbritannien. Kulturrådet refererar ohämmat till siffror som att sponsringen uppgår till 140 kronor per person i Storbritannien och till 10 kronor per person i Sverige.

Men efter att återigen ha gått igenom Arts & Business rätt undermåliga statistik, som ligger till grund för de beräkningarna, kan jag inte se annat än att sponsringen där uppgår till cirka 2,5 procent av kulturorganisationernas totala intäkter. Det är ju inte sådär väldigt mycket mer än våra svenska 1-2 procent.

En gammal undersökning jag har, som jag tyvärr inte hittar just nu, pekade ju till och med på att inte ens i USA, ”sponsringens förlovade hemland”, uppgick sponsringen till mer än 3 procent av en genomsnittlig kulturorganisations intäkter.

Gemensamt för så gott som alla länder verkar dock vara att just de tror att de är sämst på kultursponsring – och att alla andra är mycket bättre.

Och det verkar gälla även Norge, så det ska bli riktigt kul att åka dit, träffa deras nya kulturminister – och hjälpa till att slå hål på lite myter.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas