Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
19 april 2010 under Noterat | 4 kommentarer

Nu ska vi utveckla bokbranschen

Tobias Tobias

6 maj är jag med och arrangerar konferensen ”Den digitala tryckvågen” på Kungliga biblioteket i Stockholm. Från och med idag är det möjligt att anmäla sig — skynda er: liten lokal — och igår öppnade en enkät på Bokhora.se som redan nu fått fler än 500 svar.

Det har i flera år börjat bli allt mer tydligt att bokbranschen är nästa spelplan för strukturomvandling beroende på effekter av digitalisering och internationalisering. E-böcker, piratkopiering, läsplattor, nya läsvanor och nya digitala distributionsjättar är bara några av utmaningarna. (Se längre ner för tidigare blogginlägg i ämnet.)

För att kika närmare på konsekvenser av dessa förändringar — inte bara från förlagsrollen, utan med forskarhatten på — tog jag för ett år sedan initiativ till s.k. samproduktion av forskning. Nu är vi en liten grupp som driver detta projekt, från olika infallsvinklar och med startfinansiering från KK-stiftelsen. Vi kallar projektet ”Forum för boken” eftersom det är som gränsgångare vi tror vi kan göra mest nytta. I gruppen ingår också Cristine Sarramo och Inger Lindstedt, båda Malmö högskola, och Patrik Wikström, Internationella handelshögskolan i Jönköping.

Konferensen 6 maj är förhoppningsvis bara början, men blir mycket intressant i sig. Vi kommer få höra svenska förlagschefers syn på utvecklingen, liksom inspel från Tyskland (Ronald Schild), Storbritannien (Sara Lloyd) och musikbranschen (Per Sundin, vd Universal). Läs till exempel Sara Lloyds manifest för framtidens förlag.

***

Läs mer:

3 kommentarer
 1. Rasmus skriver:

  Mycket spännande, jag ser fram emot att få följa det fortsatta arbetet här.

  Vad jag ibland saknar är en insikt om att bokbranschens digitalisering inte är något som är på väg att rulla igång nu, utan en omvälvning som började redan med nätbokhandlarna och inte minst print-on-demand. Den postdigitala frågan om hur digitala filer åter blir till papper glöms lätt bort, men konvergensen mellan skrivare och tryckpress tillför i högsta grad en ytterligare dimension till hela komplexet.

 2. Tobias skriver:

  Rasmus, kul med ditt intresse.

  Jag håller med dig helt. Och bara en liten del handlar om ”läsplattor”. Ta t.ex. Espresso Book Machine: print-on-demand på direkten utifrån ett usb-minne. Men varför ämnet är särskilt relevant nu är förstås förändringstakten ökat, bland annat genom att förlagen i högre grad förstått vad de kan göra med sin backlist (göra den tillgänglig), och att PoD blivit så mycket billigare till ändå okej kvalitet.

 3. Tobias H skriver:

  Måste bara tipsa om följande intressante reflektion över e-bokens framtid (eller snarare brist på framtid) av science fiction-författaren Charles Stross: http://www.antipope.org/charlie/blog-static/2007/03/why-the-commercial-ebook-marke.html

 1. By Den digitala tryckvågen | Kulturekonomi on maj 16, 2010 at 16 maj 2010

  […] digitala tryckvågen” om utmaningarna för bokbranschen på Kungliga biblioteket i Stockholm (bakgrunden här). Förutom talare och paneldiskussioner presenterade vi även en enkätundersökning om läsarnas […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas