Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
18 april 2010 under Noterat | kommentera

Är ekonomer usla entreprenörer?

Emma Emma

Efter två dagars workshop tillsammans, cirkusartister och handelsstudenter, bad jag de sistnämnda skriva varsin essä om vad konsten och företagandet kan lära av varandra.

Det har varit helt fascinerande läsning, bättre än många artiklar och böcker jag har läst i ämnet, och jag avser att ställa samman delarna till en rapport.

Bland det mest slående är dock hur majoriteten av dessa masterstudenter i ekonomi upplever att cirkusartister, och konstnärer generellt, är mycket mer av entreprenörer än de själva. Kunskap i ekonomi minskar nämligen förmågan att agera entreprenöriellt är deras tes, vilket är otroligt intressant i den nuvarande politiska diskursen där alla ska bli entreprenörer.

En kommentar
  1. Tobias N skriver:

    Verkligen intressant — och håller nog med. När man skolas till ekonom skadas man på flera sätt för livet. En sak är förstås tjatet om risk kontra avkastning: att allt blir så beräkneligt. En annan är vad itutandet om alternativkostnad gör med en. Egentligen är ju tid det enda vi har, och egentligen är den gratis. Men jag är skadad för livet: inom mig tickar det alltid en mätare som funderar över värdet av det jag gör nu och vad jag hade kunnat gjort annars. Som tur var innebar barn att den tystnade lite, eller att det inte var möjligt att lyssna på den längre jämt.

  1. […] “Bland det mest slående är dock hur majoriteten av dessa masterstudenter i ekonomi upplever att cirkusartister, och konstnärer generellt, är mycket mer av entreprenörer än de själva. Kunskap i ekonomi minskar nämligen förmågan att agera entreprenöriellt är deras tes, vilket är otroligt intressant i den nuvarande politiska diskursen där alla ska bli entreprenörer.” http://kulturekonomi.se/2010/04/18/ar-ekonomer-usla-entreprenorer/ […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas