Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
23 mars 2010 under Noterat | kommentera

Ett intressant "arts admininstration" program

Emma Emma

I dag har jag – för första gången? – mött fakulteten vid ett riktigt intressant ”arts administration”-program. Konstadministration kan ju annars vara ofantligt tråkigt, men här vid SAIC i Chicago verkar de göra något riktigt intressant.

För det första har fakulteten konstnärlig bakgrund. Ja, alla är faktiskt själva konstnärer, även om de nu undervisar i en massa olika ämnen.

För det andra ligger programmet vid en konstnärlig högskola, vilket jag alltid har argumenterat för.

För det tredje kombinerar man kulturpolitik med ekonomi med entreprenörskap, ett kritiskt med ett pragmatiskt perspektiv, betonar det nyskapande och blandar enskilda konstnärer med framtida konstadministratörer, vilket känns rakt igenom rätt.

Ja, faktiskt blev jag riktigt sugen på att dra igång något liknande, när jag i dag hade förmånen att möta hela det här programmets fakultet. Det är ju precis det här vi skulle behöva i Sverige!

PS Tyvärr kan jag inte länka av okänd anledning, men här kan du själv läsa mer: http://www.saic.edu/degrees_resources/gr_degrees/maaap/index.html

2 kommentarer
 1. kjell skriver:

  hej Emma,
  är det här ännu en nivå över konstnärens skapande, först kuratorer sedan kommer konst- administratörer och alla skall ha månadslön med sociala avgifter betalda av ngn?
  eller vad?

 2. Emma Emma skriver:

  Kjell, det är förstås en berättigad fråga, som brukar debatteras flitigt. Även om det inte är något nytt och unikt med administratörer i kultursektorn, kan man fråga sig om en ökad professionalisering innebär att det blir ännu mindre pengar över till skaparna. Å andra sidan vet jag inte om det är bättre om administratörerna inte förstår konstens villkor och i de här programmet har de flesta dessutom själva konstnärlig bakgrund.

  Tänk alltså kulturvetarprogrammet, fast med starkare konstnärlig grund.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas