Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
21 mars 2010 under Noterat | kommentera

Konst, teknologi och ekonomi

Emma Emma

En (relativt) ledig söndag i Chicago, och jag passar på att gå på museer.
På lilla universitetsmuseet LUMA – i USA är ju universiteten de viktigaste kulturinstitutionerna – visas en fin liten utställning om Moholy, den ungerska konstnären som kom hit för att driva ”New Bauhaus” på 1930-talet. ”New Bauhaus” la grunden till dagens designutbildning vid IIT, där man i dag kan ta en kombinerad MBA/MFA.

Det är precis i linje med Moholy’s idé att integrera konst, teknologi och ekonomi. Ja, hans budskap på 1930-talet låter faktiskt nästan skrattretande likt många av dagens managementgurus, till exempel Sverigeaktuella Daniel Pink.

En nyttig påminnelse om att viljan att förena konst, teknologi och ekonomi inte alls är något nytt och unikt för vår tid.

Här i Chicago firar vi annars att sjukvårdsreformen gick igenom i kväll. Eller i alla fall gör jag det. Amerikanerna verkar förvånansvärt ointresserade. Och på tv tar det ungefär femtio kanaler av sport, såpor, shower och annan skit innan jag ens hittar till CNN som i alla fall sänder direkt från kongressen. Bara det är ju skrämmande.

För att inte tala om det faktum att Tiger Woods dyker upp på fler kanaler än Obama när man zappar. Vad säger det om samhället?

Annars står sponsring högt på dagordningen i Chicago denna helg. På planet över var ”alla” som sysslar med sponsring i Sverige med, eftersom världens största sponsringsmässa just har öppnat här. Den hade kanske varit kul att gå på, även om jag för länge sedan har insett att jag inte alls är någon ”sponsringstyp”. Snarare tvärtom.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas