Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
27 januari 2010 under Analys, Noterat | 5 kommentarer

Säg hej då till ordet läsplatta

Tobias Tobias

ipadFörväntningarna har varit höga på Apples nya läsplatta och kvällen har blottat företagets sektliknande publik som twittrat och bloggat live i samband med släppet.

Kommer Apple rädda bok- eller tidningsbranschen på samma sätt som såg till att skapa ett digitalt handelssystem och digital spelare för musikbranschen?

Svaret pekar i en riktning som många av oss spånat kring tidigare. Det är inte en läsplatta eller e-bok som Apple nu presenterat — produkten heter iPad — utan en avancerad allt-i-allo-maskin som framför allt handlar om att bära internets möjligheter med dig. Den är större än en iPhone men mindre än dator.

I apparaten finns möjligheter för foto, spel, jobb och de vanliga nätapplikationerna såsom Facebook. Men som en ingrediens finns iBooks med ett fönster som liknar en bokhylla och vad Apple gör här för bokbranschen är att skapa en handelsplats som kommer konkurrera med Amazon om den globala marknaden men också utmanar vad som är en bok — nätet, rörliga bilder och länkar finns ju här som givna ingredienser. Även tidningsläsandet betonas, men också som något mer än en tidning: med rörliga bilder och -intervjuer.

Tv och tidning som en och samma sak. Och på sikt kommer element som fysiska ljud och rörliga bilder träda in i litteraturen också. Förändringen av artefaktenen bok kommer bli enorm på 20 års sikt sett i ett historiskt perspektiv. (Men som sagt, alla kommer inte rusa iväg.)

Så hej då till ord som läsplatta. I stället kommer vi troligen säga iPad till en början och sedan ”pad” eller ”platta” (den senare föreslagen av Mattias Boström på Piratförlaget i en pågående Twitterdiskussion).

Läs mer:

4 kommentarer
  1. Henrik skriver:

    För att få rörlig bild, ljud eller någon form av interaktivitet skulle det krävas en enskild app. I bokhandeln använder de ePub.
    De nämnde också att de bygger vidare på det fina arbete med eböcker som Amazon gjort, vilket iaf jag tolkade som att deras butik är en front ovanpå Amazons system. I så fall konkurrerar de ju knappast med Amazon, men jag kan ha fel.

    Är det ingen som reagerat att den är fruktansvärt dyr? Instegsmodell på $500, utan 3G!

    Hursomhelst, den kommer säkert ge eboksmarknaden ett (välbehövt? eller är det produkten som inte behövs?) lyft…

  2. Tobias skriver:

    Henrik: Jag tror att Apple är så kloka att de både försöker samarbeta och skapa sin egen affär. Se redan idag hur eböcker säljs som apps till iPhone. Som om de försöker skapa en egen bokhandel.

    Sedan tror jag man måste se ipaden som ett kliv vidare på en utveckling, inte som något definitivt här och nu. Apropå påverkan på bokbranschen, litteraturen och boken.

  3. Robert Stasinski skriver:

    Är det nån mer än jag som undrar hur den största konkurrenten Amazon kunnat släpa efter så fenomenalt på designen av sin Kindle. Den finns i tre versioner men är så ful att jag i bästa fall tänker på hur Borat skulle designat den. Även Sonys produkter saknar nästan allihop hyfsad design och mjukvara. Apple kommer i alla fall totalt döda dessa maskinen vad gäller UI – användarupplevelsen.

  4. Tobias skriver:

    Robert: Jag håller med. Kindle är märkligt seg och inte alls tilltalande sett till designen. Det ska bli mycket intressant att se hur övriga aktörer svarar på Apples drag.

    Men vad Kindle ändå erbjuder är ju en vilsammare läsning tack vare sin bläckteknik. Jag har testat i ett par månader nu och jag är imponerad av den delen.

  1. By Jag vill ha en Ipad | Dayana Jadarian on januari 28, 2010 at 28 januari 2010

    […] Tibergs Blogg, Daniel Åberg, Vettiga Internet, Jöran Fagerlund, Oh genomtänkt?!,  Motpol, Kulturekonomi, […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas