Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
30 december 2009 under Analys | kommentera

Läsplatta blir mer än e-bok

Tobias Tobias

Hur läser vi i framtiden? Frågan om e-böcker har förknippats och begränsats till just böcker. Men diskussionen om läsplattan eller, för att översätta direkt från engelska, e-läsaren har under hösten vidgats.

Det är inte bara böcker som vi kommer läsa på en digital skärm, utan också tidningar och inte minst magasin. Eftersom dessa inte bara består av text har frågan kommit att handla om hur bilder, annonser och hur vi bläddrar ska överföras – eller snarare, hur tekniken kan utveckla de momenten eller andra.

Bonniers forsknings- och utvecklingsavdelning har visualiserat en vision för tidskriftsläsandet , och beskriver den: ”en engagerande och unik läsupplevelse där högkvalitativa texter och enastående bildspråk tillsammans bygger upp spännande berättelser, något människor har kunnat njuta av i decennier”.

Se klippet längre ner för Bonniers vision. Även Sports Illustrated har presenterat en uppmärksammad demo för ett alternativt format (s.k. tablet).

Häromdagen skrev jag om låtlistan på Nollnolltalet.se – där vi direkt kan lyssna på musiken som vi läser om. Även en sådan läsning och lyssning kommer vara givna inslag i vad e-läsaren kan erbjuda, som en förlängning av internet, och alltså inte bara förknippas med webbsajter.

Så om vi återgår till boken blir frågan hur tekniken kommer påverka den. Kommer boken ljudsättas så vi kan höra ljud från miljöer? Kommer ljudboken och läsboken låna element från varandra och smälta samman i en ny typ av ”bok”?

Mag+ from Bonnier on Vimeo.

2 kommentarer
  1. Ja, jag helt övertygad om att de kommer växa ihop. Det ultimata vore ju att kunna växla mellan att läsa och lyssna på en bok. Sitter och läser boken hemma, lyssnar på den när jag cyklar till jobbet på morgonen. Läsaren/spelaren vet var jag är hela tiden.

    Jag tror också att det kommer att förändra skapandet. Ljud, länkar osv ihop med text. Skapa större kontext (vilket så klart inte är önskvärt överallt. Trist om den målande författaren skulle dö ut?). Det är uppenbart att det den tillgängliga tekniken alltid varit med och skapat formen för konst.

  2. Tobias skriver:

    Ja, verkligen. Det här nu-behovet har ju onekligen växt också. Tänker ofta när jag cyklar el kör bil att shit, nu kan jag inte kolla eller läsa det där som jag vill kolla JUST NU.

    Art follows technology. Så sant. Om än inte alltid och fullkomligt.

    Vi tar ytterligare kliv mot allkonstverket.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas