Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
8 december 2009 under Noterat | kommentera

Decenniet som förändrade världen

Tobias Tobias

NOLL NOLL (omslag 2)Inga stora förändringar i världen beror på tidräkningen. Men tidräkningen har betydelse. Det individuella minnet kompletteras alltid av kollektiva minnen och dessa hängs upp på årtal, händelser och personer. (…)
Ofta förenklar vi när vi blickar tillbaka. Min medredaktör Anders Rydell berättar i sitt förord om hur han sedan 2000 stoppat föremål i en skokartong, men han konstaterar också att det i vår gemensamma skokartong inte finns plats för så mycket på sikt. Några få föremål, personer och händelser är vad som ryms när minnet i efterhand väljer vad som illustrerar tidsperioder.
Vad följde med oss från nollnolltalet? Hur kommer vi beskriva seklets första år i efterhand? Om tjugotalet var glatt och nittiotalet ironiskt – vilket ord kommer summera nollnolltalet?
Vi har ett förslag och det är inget som gör oss stolta.

Så inleder jag mitt efterord till antologin ”NOLL NOLL — decenniet som förändrade världen”. Den släpps till handeln i nästa vecka och har recensionsdag 1 januari 2010. Läs mer på NollNoll.nu.

Redaktörer är jag och Anders Rydell, som bland annat är chefredaktör för ”Konstnären” och författare till ”Piraterna — de svenska fildelarna som plundrare Hollywood” (2009). Vi har låtit några av våra favoritskribenter summera och analysera det här seklets första tio år på 15 olika områden. Givetvis blir det mycket kultur — Annina Rabe skriver exempelvis om litteratur, Salka Hallström Bornold om mode och Kristin Lundell om musik — men vi har även inkluderat ämnen som ekonomi, USA, fotboll och familjeliv.

Jag är glad och nöjd att texterna överlag är på så hög nivå. För målet var inte bara att göra en nostalgibok med uppräkningar, utan att gemensamt väva historien om utvecklingen och vad som var övergående trender och vad som innebar verkliga steg framåt.

Och så är det förstås som vanligt kul att göra böcker. Den här gången är det lite extra knorr på omslagen, totalt fyra olika med 13 ord på vardera som summerar nollnolltalet. Ett av omslagen ser ni ovan.

Vilket ord som vi tycker får etikettera decenniet? Jag återkommer till det.

PS. Välkommen på smygrelease i Stockholm nästa onsdag. Läs mer här.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas