Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
15 november 2009 under Noterat | kommentera

Mellan tydlighet och tolkningsutrymme

Emma Emma

Örjan Abrahamssons dansrecension i DN i dag är intressant och fångar en av mina käpphästar.

Den ena föreställningen kritiserar han för att vara för tydlig: ”när allt är så genomskinligt finns inget kvar för åskådaren själv att upptäcka”.

Den andra för motsatsen: ”om konstnären inte vill kommunicera med mig, varför ska jag då bry mig?”.

Utan att ha sett någon av föreställningarna (så det är inte dem det handlar om!), tycker jag att resonemanget fångar en otroligt viktig aspekt: vikten av att balansera mellan extremerna övertydlighet och uteslutande.

I den ekonomiska sfären är tydlighet en DYGD – trots att ett visst tolkningsutrymme för konsumenterna är en nyckel till framgång även i många traditionella företag.

I kultursfären är tydlighet ibland en LAST – och det händer därför att man går för långt åt andra hållet, så att kommunikationen upphör.

Kombinationen av kultur och ekonomi kan i bästa fall skapa den här viktiga punkten mittemellan, där tydligheten inte går ut över tolkningsutrymmet.

För övrigt tycker jag att det är idealet för all form av kommunikation, inklusive undervisning.

En kommentar
  1. lennart Bergström skriver:

    Håller med! I det konstnärliga finns inte svart eller vitt medans tydlighet kanske innebär svart eller vitt? Så hur ser då verkligheten ut? En käpphäst och eget citat som jag skapat är ”varje situation är unik och kräver sin egen idé”. Alltså det mesta är grått i olika nyanser? Vidare får vi människor olika bilder när någon berättar något (se Homer Simpsson), vilket i sin tur gör att en tydlig bild kan vara ”icke budskapet”. Allt detta beroende på vilken kultur (biotop) man lever i? Absolut! Kultur och ekonomi hör ihop… Bra skrivet! Mvh Lennart

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas