Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
13 november 2009 under Noterat | kommentera

Godmorgon matriarkatet?

Emma Emma

SSES fyller 10 år – och det är konferens på Grand på temat ”Godmorgon 2019″. Kul och intressant, men trist att inleda med 100 procent män på scen! Hur Framtid känns det?

Och någonstans är det synd, eftersom det lägger sig som ett filter över det som sägs. Extra tydligt blir det eftersom min gamla kollega, tillika kompis, Kjell A Nordström har inlett med att säga att år 2019 domineras av kvinnor – och direkt därefter följer en panel med fyra män på scen.

Annars är det bra. Min gamla student Magnus Lindkvist gör ett lysande jobb som moderator. Kjell är alltid bra på scen, och lyckas  illustrera sina poänger på ett sätt som gör att man tänker till. Som när han frågar hur lång tid det tar att bli amerikan jämfört med hur lång tid det tar att bli svensk, japan eller finne (svaret får du räkna ut själv).

Sedan följer den första manliga paneldebatten, dit ett par professorer också bjuds in. Tyvärr hör jag inte så mycket, eftersom jag alltid tappar intresset när det är så enkönat (och ja, det gäller åt bägge hållen!).

Efter ett par korta entreprenörsberättelser (varav en från en kvinna) följer sedan nästa två manliga talare, amerikanska ambassadören och en av dagens stora behållningar Li Gong, en kinesisk entreprenör/forskare/vd, som pratar om kinesiska affärsmodeller, kopiering och annat. Jätteintressant.

Men vid det laget har jag verkligen tröttnat på att det är så många män.

Återigen räddar dock Sara Öhrwall från Bonniers showen. Hon är som vanligt superbra! Klok, klar, ödmjuk och jag gläds åt att mina studenter får höra henne prata om kreativa team, t-shirts och vikten av spöken internt m m.

Efter lunch delar några män ut priser åt andra män, och sedan kommer Stefan Persson och är väldigt bra. Det är ju hans förtjänst att SSES finns, vilket är fantastiskt! Han är klok på scen samt berättar om sin parhäst, som bromsade, räknade, men också hade fantasi. Att han sedan ger min kollega Anneli Karlsson en eloge gör mig ännu gladare. Det är ju otroligt sällan man hör näringslivsrepresentanter offentligt refererera till svenska forskare – och till och med komma ihåg namnet på dem!

Överlag – med ett par undantag – är det ett bra program, och det gör mig ledsen att det särskilt inledningsvis är så könsobalanserat. Det gör att feministfilten dras för mellan mig och scenen – och jag missar mycket av vad som sägs.

När jag berättar det för min uteslutande manliga kollegor (jag har ju numera 100 % manliga kollegor både på Handels och Konstfack och är ALLTID ensam kvinna i ALLA kurser), blir de förvånade. De har inte ens lagt märke till det.

Sedan är jag säkert extra känslig den här veckan. Jag höll en riktigt feministisk föreläsning på den företagsekonomiska konferensen tidigare i veckan, och fick massvis av positiva kommentarer från kvinnor i publiken (varav de flesta gick ut på att jag var modig – MODIG?) samtidigt som ingen man över huvud taget berörde frågan i diskussionen efteråt.

Som en kvinnlig kollega uttryckte det: ”det är svårt att ta saker på allvar, men sedan inte bli tagen på allvar”.

I pur ilska har jag skrivit en arg krönika i Dagens Industri i morgon, som förstås kommer att föranleda en massa ilskna mejl. Jag är visserligen van, men tycker ändå att det är läskigt när män (det är alltid enbart män!) öser ut sitt hat, och cc:ar redaktionen, Reinfeldt och alla möjliga.

Och intressant nog brukar de ofta haka upp sig på att jag jobbar på Konstfack. Såhär inledde till exempel en arg man sitt mejl efter förra krönikan: ”din koppling till Konstfack säger en hel del för där flockas folk med föga insikt och svagt utvecklad erkänsla för att benämnas ”arbete” krävs att andra vill nyttja resultatet av det utförda”.

Inte fördomsfull alls, eller hur?

Och kan någon förklara för mig varför det är uteslutande män som mejlar sådant? Varför gör inte kvinnor det? Under mina dryga nio år som krönikör, med massvis av läsarmejl, har det en (1) gång hänt att en kvinna mejlat en ilsken kommentar. Vad beror det på?

Slutligen kan jag berätta att jag tror att jag kommer att få sparken från Handels. Jag blev nämligen uppringd av en journalist som lyckats nosa upp vår ganska väl förborgade hemlighet om hur det egentligen ser ut på jämställdhetsfronten. Hade det inte varit den här veckan, hade jag kanske inte ställt upp på intervju. Men nu gjorde jag det.

För nu har jag tröttnat.

Jag har varit på Handels i snart tjugo år – och ännu har INGEN (o) kvinna blivit professor. Och fakulteten (d v s disputerade anställda) består av 87 procent män. År 2009.

Tror någon att vi kvinnor kommer att vara i majoritet år 2019?

7 kommentarer
 1. Malinka skriver:

  “din koppling till Konstfack säger en hel del för där flockas folk med föga insikt och svagt utvecklad erkänsla för att benämnas ”arbete” krävs att andra vill nyttja resultatet av det utförda”.

  ok, jag fattar inte vad den snubben menar. eller jo, men nu är jag med.. det saknas en punkt, bara!

  och vilken skitstövel utan nån som helst koll. :|

 2. Peter skriver:

  Du är säkert välkommen till Södertörn isåfall. Vi välkomnar dig med ballonger och serpentiner.

 3. lennart Bergström skriver:

  Hej Emma!
  Är nyfiken på dina tankar och känslor? Vilket som kommer först tanke eller känsla är nog olika beroende på situation? Jag vet själv hur det är att tillhöra en minoritet. Dock inte i form av vad som är mellan benen? Utan mer vad som rör sig i huvudet? Det kan vara obehagligt att inte säga något liksom det kan vara obehagligt att säga något? Dock skillnaden mellan dessa ting är att i det sistnämnda ger du av dina tankar och funderingar. Och vill man ha förändring måste man tyvärr våga säga vad man tänker. För man kan inte förändra något om man inte bjuder på sina tankar. Jag gillar folk som vågar berätta vad dom tänker och känner. //Lennart

 4. lennart Bergström skriver:

  Ooops! Glömde skriva vad jag tror? Jag tror att känslan kommer gå mot att de egenskaper som är kvinnliga blir betydelsefullare då jag tror de tekniska paradigmerna tenderar att minska? Och i ett läge som mer liknar förvaltning tror jag att de vårdande egenskaperna är viktiga. Så jag hoppas att dessa egenskaper får större utrymme i vår värld. Och jag hoppas att kvinnorna behåller sina egenskaper och inte anpassar sig efter männens egenskaper. Mvh Lennart

 5. Marcus Andersson skriver:

  Inte för att jag inte håller med om den allmänna kritiken av Handels jämställdhetsarbete, men det finns väl i vilket fall två kvinnliga professorer: Carin Holmquist och Mariassunta Giannetti?

 6. Emma Emma skriver:

  Kul med kommentarer.
  Tack Peter, jag skulle gärna komma. Och ja, jag tror nog som du Lennart, men oj vad det går långsamt. Och just nu känns det som om motståndet mobiliserar.
  Och Marcus, vi har rätt båda två. Det finns två kvinnliga professorer, men ännu har ingen (0) kvinna blivit professor på Handels – utan de är bägge inköpta utifrån. Vilket jag tolkar som om att det händer något på vägen, och att det finns ett strukturellt problem.

 7. SLUTA INTE EMMA! Det finns ju inga förebilder för oss juniorer på Handels.

  Men tillståndet är verkligen desperat och bedrövligt. Att döma av rektors öppna brev ang jämställdhetssituationen på Handels, så kommer de att lösa denna prekära situation genom att köpa in internationella topstars som råkar vara kvinnor, snarare än att uppmuntra de (oss) som finns på Handels och få oss att klättra. Men slutar du Emma så vinner de onda krafterna!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas