Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
30 oktober 2009 under Noterat | 1 kommentar

Är det hus vi behöver?

Tobias Tobias

På måndag och tisdag är det stor nordisk konferens i Göteborg på temat kulturhus. Svensk Scenkonst arrangerar ”Hus för scenkonst”. Det är en stor och imponerande samling av samhällsplanerare, politiker, arkitekter, kulturchefer och kulturutövare som kommer dit.

Vi kommer bland annat höra om tre nya scenkonsthus i Köpenhamn, om akustik, om beställarrollen mot arkitekten, om kultur som framgångsfaktor för en region (vi är ju i Västra Götaland!) och om hur vi bygger för barn och för morgondagens publik.

Jag ska inleda och moderera ett seminarium med rubriken ”Är det hus vi behöver?”. Min utgångspunkt är dels en text som jag skrev för antologin ”Nya rum i samverkan”, dels tre exempel som kommer presentera sig själva:

Dessa hus visar på olika aspekter av hur man kan organisera (multifunktion eller en verksamhet) och finansiera (samverkan?) hus för kultur. Ett annat viktigt tema är ursprungliga förhoppningar kontra långsiktighet, och vilka som faktiskt använder sig av huset (lokalbefolkningen eller turisterna). Seminariet genomförs i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting och Calle Nathansson kommer också reflektera över utvecklingen.

Välkomna på måndag! Annars har jag skrivit en del tidigare om det här:

En kommentar
  1. Sören Wallin skriver:

    Hoppas det blev ett bra seminarium, kommer det någon sammanfattning får du gärna lägga upp det.

    snart är jag inne på slutsummeringen av medborgardialogen OM huruvida det skall byggas ett kulturhus i Fagersta eller inte. Se http://www.fagersta.se/kultur/index_kultur.htm

    Dialogen, med dess olika beståndsdelar, har gett en del intressanta resultat. Återkommer är jag/kommunen publicerar rapporten.
    /S

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas