Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
30 september 2009 under Inblick | kommentera

När slår e-boken igenom i Sverige?

red red

Efter första veckan hade Dan Browns senaste roman sålt 100.000 exemplar av sin nya bok på Amazon.com – enbart till läsplattan Kindle. Det var fler exemplar än Amazon sålt av den inbundna boken.

I Sverige finns ännu inga tydliga konsumentprodukter riktade mot den svenska marknaden, men  på bokmässan i år presenterades läsplattan Nuut från sydkoreanska Neolux.

Samtidigt är det en fråga om vem som ska gå först. Förlagen vill se en fungerande och attraktiv lösning innan de börjar med digitala böcker i stor skala, samtidigt kan inte de tekniska tillverkarna komma in på marknaden så länge det inte finns innehåll i form av böcker.

I Kulturnytt i P1 ger Martin Nyttel på Bonnierförlagen utryck för just den paradoxen: ”Vi försöker få upp flera starka titlar under hösten. Men sedan väntar in en bättre, billigare och coolare läsplatta. Det är först då det kan bli något kul av det här.

Vem än som nu tar första steget så verkar e-boken vara en del av bokbranschens framtid även i Sverige. Både Bonnier och Norstedts släpper i höst ett hundratal titlar som e-böcker. Man jobbar också med att gör stora delar av backlisten digitalt tillgänglig.

Idag finns omkring 2.000 titlar att tillgå i digital form. I en artikel i Svensk Bokhandel resonerar Mattias Boström på Piratförlaget, som redan har stora delar av sin utgivning i digital form, att det krävs uppemot 8.000 titlar för att marknaden ska komma igång på allvar. Frågan är när vi är där.

Även om antalet titlar når sin kritiska punkt kvarstår frågan om läsplattan kommer slå i en större skala, eller bli en nischprodukt för de intresserade. För förutom med boken konkurrerar läsplattan även med olika sorters minre bärbara datorer och mer avancerade mobiltelefoner.

En kommentar
  1. Tobias H skriver:

    Om jag får göra en förutsägelse så tror jag att e-boken kommer att slå igenom exakt när människor med vanlig ekonomi får tillgång till bärbara skärmar (eller motsvarande) med samma upplösning som text på papper och där bilden ser ut ungefär som bok-/tidningssidor. När det händer kommer både uppslagsböcker och dagstidningar att försvinna, liksom förmodligen mycket av brukslitteraturen. Det säger en hel del om bokens och tidningens fördelar.

    Själv har jag helt gått över till att läsa vetenskapliga artiklar från nätet, köper inte kvällstidningar och använder nätet mer än uppslagsböcker. Däremot vill jag inte gärna överge morgontidningen, och kommer förmodligen fortsätta att läsa böcker oavsett vad som händer, men det är i hög grad en fråga om opplevelsen och att boken som form uppmundtrar åtminstone mig till koncentration.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas