Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
27 september 2009 under Noterat | kommentera

Hjälp – jag drunknar!

Emma Emma

Är jag ensam om att känna det som om jag är på väg att drunkna?

Att kvantiteten – mängden – går ut över kvaliteten? Att allt späds ut?

Att jag skulle hinna träffa de nära vännerna mycket oftare, om jag inte ägnade så mycket tid åt alla bekanta; om jag skippade en del mingel och inte ägnade timmar åt att svara på en miljon mejl, blogga, kolla Facebook och annat – och att det antagligen skulle ge mer.

Att jag skulle hinna läsa fler böcker, ordentligt, om jag inte skaffade så många böcker – och att det antagligen skulle ge mer.

Att jag skulle kunna lyssna in mig ordentligt på en artist, på ett album, på ett stycke, om jag lät bli att lyssna på så många – och att det antagligen skulle ge mer.

Och så vidare.

I går tog jag ledigt – för en gångs skull – och la mig på sängen och läste min vän Anna Lytsys roman ”Fru Freud och jag”. Hela dagen. Det kändes syndigt, skamligt och väldigt skönt!
Viss litteratur blir bäst av att läsas på det sättet, intensivt, men hur ofta unnar man sig att göra det?

Jag gör det allt mer sällan.
Istället märker jag att jag i allt högre utsträckning bara skummar böcker, läser lite här och där, och sedan lägger dem i från mig. För att hinna skumma nästa. Och jag tror att det skulle vara ännu värre om jag skaffade mig en läsplatta och började ladda ned från nätet. Då skulle jag väl till sist bara skumma allt.

Jag funderar jättemycket över det här. Det är nästan som en besatthet. Då och då skriver jag krönikor relaterade till temat, men får då nästan alltid tillbaka en mängd spydiga mejl om att det är ett lyxproblem. Och det är såklart att det är.

Men ändå.

Andra gånger får jag svaret att det enbart handlar om att jag är medelålders, kvinna och inte van att navigera i det gigantiska utbud av kultur och relationer som har uppstått med nätet. Och det är såklart att jag är.

Men ändå.

Åter andra tycker att jag borde vända på frågeställningen och istället tipsa folk om hur man får mer av allt: fler relationer, mer kultur. Det kan man säkert göra, och det är säkert ännu viktigare, men inte jag. Jag upplever verkligen motsatsen: att mängden blir ett problem som går ut över kvaliteten.

Är jag ensam om det?

4 kommentarer
  1. Anonym skriver:

    Du är inte ensam. Nästan alla i min omgivning pratar ständigt om att flytta ut på landet och, ja, göra vad då, det vet men inte riktigt. Men man vill söka sig till ett liv som på något odefinierbart sätt är mer genuint och mer fokuserat. Just den hets du beskriver förföljer oss alla. Vi är inte medelålders, utan mellan 25 och 35, men vi kan inte hantera det. Visst är det ett lyxproblem, men det gör det inte mindre verkligt eller mindre svårt att hantera.

  2. Lidbom skriver:

    Har det inte även att göra med att definitionen av allmänbildning är betydlig bredare och luddigare? Förr var det tydligare vad som krävdes för att vara allmänbildad, var gränsen gick mellan allmän- och specialkunskap. Idag när alla är specialister kan det krävas koll på Malis musikscen eller lappländsk samtidslitteratur för att uppfattas som allmänbildad. Man vet aldrig…

    + jag kan verkligen rekommendera att du läser/skummar Nicholas Carrs artikel, http://www.theatlantic.com/doc/200807/google som handlar om just hur läsandet förändrats av internet och Google.

  3. Per Dahl skriver:

    Nej, du är en av många. Och det stora problemet är ju att ingen vill välja bort något osett. Till slut flimrar allt som en film körd med fyrdubbel hastighet och i stället för fyra gånger så många idéer infinner sig bara en bedövad stum tomhet i huvudet…

  4. Jonas Mosskin skriver:

    Jag sitter och skummar bloggar som jag inte hunnit lsäa på 3 veckors tid. Så dök detta inlägg upp. Det är verkligen relevant och jag känner mig träffad som 28-årig man. Härligt att läsa en bok i sängen en hel dag.

    Visst är det lyxproblem men det är också följden av att ha breda intressen. Själv har jag ambitionen att både hålla koll och skriva/blogga om psykologi, kultur (åtminstone litteratur och film), ekonomi och internet. Vilket känns en smula omöjligt eftersom jag dessutom värdesätter långa, djupa och nära relationer. Jag associerar det mycket till tidsglapp. En lång flygresa eller tågresa gör att jag får tid att läsa sådant som jag inte skulle fått annars. Att ha ett lantställe utan el gör dessutom att det uppstår tidsglapp där jag läser löjliga veckotidningar, gamla dagstidningsartiklar som jag klippt ur för länge sedan samt hittar en bok som jag inte trodde jag skulle läsa. Kanske är helger på landet som ett slags retreat för den stressade bloggaren?

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas