Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
23 september 2009 under Noterat | kommentera

Att undvika litteratur

Emma Emma

Bokmässa i Göteborg, och i år har uppenbarligen branschen fått klart för sig att även den kommer att genomgå en digital vändning.

På gott och ont.

Själv funderar jag över ett relaterat ämne, som har fått väldigt lite uppmärksamhet. Nämligen hur vi i den akademiska världen överger böcker till förmån för artiklar. Vi skriver artiklar, vi läser artiklar och vi använder artiklar som kurslitteratur. Böcker är på väg att bli passé.

Till det finns flera skäl. Ett avgörande är tillgängligheten. Till artiklar räcker det att lägga ut en referens; sedan kan studenterna själva gå in och läsa artiklarna via biblioteket. Det fungerar otroligt smidigt.

Det gör det inte längre med klassisk kurslitteratur. Sedan Akademibokhandeln bytte strategi, där bland annat vår filial på Handels rök, är vi hänvisade till nätbokhandlarna. Och de är sjukt opålitliga, helt omoraliska och levererar inte alls som de ska. De kan t ex utlova att en bok ska komma ett visst datum, och sedan ändra sig några dagar innan, vilket gör att undervisningen helt havererar.

Nu senast var jag tvungen att flytta en tenta för att varken Bokus eller Adlibris höll vad de hade lovat. Och det fungerar över huvud taget inte att böckerna kommer en månad efter kursen har startat. Det blir ingen kvalitet i undervisningen.

Därför gör jag mitt bästa för att undvika att använda böcker i min undervisning. Och jag vet att jag är långt ifrån ensam.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas