Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
17 september 2009 under Noterat | kommentera

Kluvna tungor

Emma Emma

Det är lite frestande att spekulera i hur snacket går i regeringen i dag. Å ena sidan Göran Hägglund som än en gång gör ett förvirrat utfall mot ”kulturvänstern”. Å andra sidan Maud Olofsson och Lena Adelsohn Liljeroth med sina 73 miljoner till kulturnäringarna.

Själv orkar jag inte riktigt hänga med, eftersom jag har fullt upp med att undervisa både ekonomer och konstnärer i entreprenörskap, på Handels respektive Konstfack.

Det är som alltid lika intressant att pendla mellan skolorna, och ibland världarna. Gemensamt för bägge grupperna av studenter är att de är väldigt företagsamma, men sedan finns det mycket som skiljer dem åt.

Som till exempel synen på moral. Alltmedan konstfacksstudenterna gärna diskuterar värderingar, börjar alltid någon handelsstudent fnysa ”moralistiskt” så fort man närmar sig ämnet värderingar.

För att inte tala om toleransen för ambivalens. Konstfacksstudenterna har sällan problem att uttrycka sin ambivalens inför satsningar som exempelvis de ovanstående. Alltmedan handelsstudenter generellt, och särskilt på högre nivåer, allt som oftast vill ha tydliga svar. Där finns verkligen en extremt låg tolerans för ambivalens.

(När jag läste en MBA-utbildning i Canada gjorde mina kompisar en skulptur som de döpte till ”Low Tolerance for Ambiguity” och skänkte till MBA-programmet. Klockrent!)

Trots – eller på grund av det – skulle jag gärna se mer samarbete mellan grupperna, inte minst för att jag tycker att konstfackstudenterna har mycket att lära handelsstudenterna.
Och apropå Tobias kommentar om inkubatorer nedan, tycker jag att vi – förutom kulturinkubatorn Transit på Konstfack och SSE Business Lab på Handels – skulle ha inkubatorer som sträcker sig mellan skolorna. Precis som de har på många andra håll i världen.

4 kommentarer
  1. Helena Wangefelt Ström skriver:

    Mycket intressant reflexion! Och från en, om inte unik så inte alldeles vanlig, utsiktspunkt, med inblickar i båda världarna. Handlar skillnaderna främst om värderingar, etik och moral, eller om metod att hantera frågor som med nödvändighet måste beröra dessa begrepp?

  2. Tobias H skriver:

    När det gäller regeringen tror jag inte att man får ut så mycket av att tolka det som att de är för eller mot kultur (eller kulturpolitik). Mer intressant är antagligen att titta på vilken kultur man är för eller mot.

  3. T skriver:

    Är det så konstigt att HHS-studenterna undviker temat värderingar efter den så ytterst konstgjorda etikkursen som alla tvingas genomgå? Två dagar där seminarieledaren främst propagerar för att ”om man lyckas motivera sitt handlande för press och media vid ”upptäckt” så har man handlat etiskt korrekt”.

    Dessutom – hur sätts betyg på Konstfack? På Handels beror motståndet mot ambivalensen på betygshetsen.

  4. Emma Emma skriver:

    Etikkursen kan jag inte svara för, men det låter ju inget vidare. Och betygshetsen håller jag till 100% med om! Det ligger mycket i det och det är säkert en förklaring till fenomenet.

    På Konstfack ger vi bara godkänt eller icke-godkänt.

    Sedan tror jag att det finns något annat, som sträcker sig bortom de här två skolorna (och självklart finns det undantag bland studenterna på bägge två!). Bäst har Sven-Eric Liedman beskrivit det, som den hårda respektive mjuka delen av upplysningen, och jag tror att ekonomin respektive konsten domineras av varsin gren.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas