Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
17 september 2009 under Noterat | kommentera

Äntligen? Handlingsprogrammet för kreativa näringar

Tobias Tobias

Apropå att alla satsar – se nedan om Thailandidag torsdag kl 12.00 presenterar näringsminister Maud Olofsson och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth satsningen på ”kulturella och kreativa näringar” (sic!).

>> Se presskonferensen i direktsändning
>> Jag kommer också livetwittra här: @tobias_nielsen

Vad jag har förstått handlar programmet mest om riktlinjer till myndighetet och inte så mycket pengar. Vilket egentligen är vad som behövs främst.

Det var nästan ett år sedan – här är min kommentar från då – som regeringen berättade att 13 miljoner kronor satts av för de här branscherna. Men ska vi ha särskilda branschstöd egentligen? Och var är i så fall speciellt i det här fallet? Jag kommer diskutera mer kring det framöver, men min inställning är i princip samma då: vi har en gigantisk offentlig apparat, som dock främst hjälpt andra än just de här sektorerna. Tillgången har visserligen funnits, men har av kompetens- och attitydskäl inte nått fram.

Därför är pengar per se inte det viktigaste, utan att se till att företagen och individerna i kultur- och kreativa näringarna når fram till samma utlysningar och stödsystem som finns för övriga branscher.

För övrigt ska det bli intressant att se vad det är som dröjt så länge. Alla förväntade sig att den här handlingsplanen skulle komma i början av året.

Notera också att trots att Tillväxtanalys föreslagit begreppet ”kulturnäringar” så väljer de i pressmeddelandet att skriva ”kulturella och kreativa näringar”.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas