Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
22 juni 2009 under Noterat | kommentera

Framtidens medier?

Emma Emma

Medan Tobias twittrar, funderar jag över mejlens framtid. I likhet med Adam Erlandsson i SvD drabbades jag nämligen av en mejltsunami i morse, efter bara några få dagars frånvaro. Jag vågar inte tänka på hur det ska bli efter semestern…

Det har tagit mig nästan hela dagen att ta mig igenom skörden – och så tycker jag allt oftare att det är. Mejlen tar bara mer och mer tid – och snart är det ohållbart.

Någonstans är det fel. Kanske ligger normerna i otakt med mediet. Eller också är det bara jag som inte förstår hur man bär sig åt. Kanske ska man bara strunta i att svara. Eller bara svara på dem som kommer från folk man känner. Eller? Hur gör man?

Twittra känns inte som ett alternativ. Dels måste man skriva kort, vilket jag inte kan, dels är det alldeles för mycket envägskommunikation, vilket ger mig ångest.

Dessutom blir det ju så lätt narcissistiskt, precis som Ulrika Milles skrev i morse. Alltihop. Bloggandet. Fejandet. Twittrandet. Och lite desperat: HALLÅ, HÄR ÄR JAG! SE MIG!

Jag märker själv hur jag delar med mig av små detaljer ur mitt liv, bara för att jag inte har någon nära att berätta dem för.

Kanske är det typiskt kvinnligt. Jag är ju van att relatera via mig själv och mitt privatliv, och då kan det bli konstigt när allt är offentligt.

Kanske är det lättare att vara man i de nya medierna, och uppfostrad till att relatera på ett annat sätt, via diskussioner om musik och dataspel, till exempel.

Mejlen är på så sätt annorlunda. Mejlen är privat istället för offentlig; mejlen är mellan mig och dig, mellan jag och du, för att tala Buber.

Åtminstone så länge man svarar, trots att man egentligen inte hinner.

3 kommentarer
 1. jag tycker det är svárt med mejlen. just nu háller en bra vän pá att tjafsa pá mig för att jag aldrig svarar direkt pá hennes mejl. och jag tänker: ja, men, vad om jag en dag inte har lust att kolla mejlen? eller vad om jag är ute och reser? eller om jag bara inte vet vad jag ska svara med en gáng och behöver fundera lite? mánga verkar tycka att det är nödvändigt att skicka ett kort mejl med nágot át hállet ”har fátt ditt mejl, svarar senare/imorgon/om en vecka osv” men just sádana smá mejl tar sádan otrolig tid i jämförelse. sá jag vägrar. förr i tiden skickade jag inte heller ett vykort med texten ”har fátt ditt brev. svarar om en vecka”. det hade ju bara vart löjligt.

 2. Tobias skriver:

  En anledning varför andra kommunikationsformer på nätet uppkommit – och fått sådant genomslag – är nog för att mejlen behöver kompletteras. Att man kan meddela sig och informera utan att behöva svara alla en och en, liksom svarare kortare. Och att det syns om man inte är på plats. Jämför chattandet.

  Sedan bör man inte se Twitter som envägskommunikation. Poängen är ju samtalet, det kollektiva.

  PS. Är det inte så att Sverige om en vecka går in i en sommarvila, vilket innebär få mejl?

 3. Martin skriver:

  Låter som om kommande Google Wave är nåt för dig; http://wave.google.com/ .

  Google Wave kommer bli något stort och är en sammanslagning av mejl, direktmeddelande, chatt, wiki och mycket mera.. Det finns ett videoklipp på länken jag skrev där du själv kan se när utvecklarna på Google presenterade tjänsten i slutet på maj.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas