Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
17 juni 2009 under Noterat | kommentera

Det finns fler exempel

Tobias Tobias

Ibland får jag frågan om vad jag sysslar med. Egentligen. Och vad är kulturekonomi?

Igår uttalade jag mig om fanfinansiering (crowdfunding) i SvD. Idag säger jag en del i DN om festivaler och konserter, utifrån vad vi skrivit här på Kulturekonomi.

Hur kan jag säga något så vitt skilda saker? Och det finns ytterligare exempel på vad som ryms i lådan.

För det första lär man sig vissa metoder efter ett tag och de kan användas på många områden. För det andra är jag genuint intresserad av flera aspekter inom kultursektorn – och samhällsutvecklingen generellt. Det innebär att jag inte sätter några gränser för vad jag undersöker, såvida det finns ett antagande om att jag kan bidra till att tillföra något som inte fanns där tidigare. Jag har också en del hjälp av duktiga medarbetare. Johan Scheele gjorde till exempel mycket av jobbet bakom festivalstudien.

Vilket föranleder mig att smyga in en förfrågan – mot bakgrund av några förändringar i höst – om någon är intresserad av extrajobb (student?) eller kanske lite mer än så. Mejla i så fall tobias[at]qnb.se.

***

Hur som helst, om jag ska summera svar på frågan vad det för mig innebär att arbeta med kulturekonomi, eller vad jag gör, egentligen – låt mig utgå från vad jag sysslar med just nu:

 • Jag jobbar febrilt med att slutföra en utredning om incitament för att stimulera filmproduktion i Europa. Det är dagens huvudfokus.
 • Idag lämnar jag och forskare vid Malmö högskola och Internationella handelshögskolan i Jönköping in en ansökan för forskningsprojektet ”Boken, berättelsen och pengarna”. Vi vill utforska den strukturomvandling som bokbranschen just trätt in i.
 • Jag har börjat fundera kring en krönika som jag ska skriva för Svensk Scenkonst nästa vecka. Mina medarbetare har börjat sammanställa underlag om hur teatrar och orkestrar arbetar med social media.
 • Vi går på högtryck för att slutföra essäsamlingen ”Gratis? Om kvalitet, pengar och skapandets villkor”, liksom att sjösätta webbplats och göra videointervjuer med författarna. (Vilket innebär att jag idag läst en nyinkommen text, sett över formen för inlagan och diskuterat allt från förköpserbjudanden, inköp av videokamera till hur specialdesignade pikétröjor ska se ut.)
 • Igår lämnades en ny version av en rapport om forskning om upplevelseindustrin. Möte kring detta imorgon.
 • Två intressanta förfrågningar har inkommit. Tankar kring samband ska kluras ut. Offerter ska skrivas.
 • Jag noterar ett negativt besked på en, enligt mig själv, kanonidé som jag har kring en bok om kulturföretagande. Hmm, boken behövs – det måste till en annan lösning.
 • Sedan är det förstås en kontinuerlig omvärldsanalys som rullar, inte minst för Kulturekonomis analysbrev. Sista numret före sommaren kommer onsdagen 1 juli, bl.a. med rapport från Almedalen där jag medverkar vid två seminarier.

Den som vill läsa mer om mätningar av kultur kan kika på mitt kapitel i skriften ”Kultur och samhällsnytta” från SparbanksAkademin. Den trycks just nu, men kommer snart kunna beställas här. Emma har skrivit inledningskapitlet och varit involverad i skriften generellt.

4 kommentarer
 1. Emma Emma skriver:

  Skillnaden mellan dig och mig, eller, rättare sagt, mellan att vara fristående forskare och universitetsforskare, är att du har tid att syssla med olika typer av undersökningar. Själv ägnar jag mer än hälften av min arbetstid åt undervisning och – framför allt – åt administration (rapportera ned betyg, skriva omdömen, boka salar och föreläsare, köpa och ställa fram Ramlösa, göra kursplaner, sitta i miljoner möten, etc).

  En stor del av det jobbet ligger på ungefär samma intellektuella nivå som – och påminner väldigt mycket om – det extrajobb jag hade under gymnasiet. Som konferensvärdinna.

  Shit, vad orättvist!

 2. Malinka Persson skriver:

  Spännande värre, Tobias :)

  Vad kommer boken från Sparbanksakademin att kosta?

 3. Tobias skriver:

  Emma: Jag bör väl tillägga att jag också sysslar med tråkiga grejer betala räkningar och styra upp. Kombinationen projektleda och utföra är knepig. Men du är förstås inne på ett systemfel, som även gäller lärarkåren. Att vissa sektorer helt har missat det här med arbetsdifferentiering är både märkligt och ett resursslöseri.

  Malinka: 75 kr/st plus frakt tror jag. Fick den på posten idag faktiskt. Ser fin ut.

 4. Emma Emma skriver:

  Har den kommit? Där ser man. Och billig var den. Det är ju alltid trevligt.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas