Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
15 juni 2009 under Analys, Noterat | kommentera

Jack Bauer och Barack Obama

Tobias Tobias

Minns ni ”24” och Jack Bauer? Jag har ett speciellt förhållande till den tv-serien, efter en febrig popkulturell upplevelse ihop med första säsongen för ett gäng år sedan.

Det var en mörk hösthelg på Öland och första gången jag såg en tv-serie på det sättet som en dvd-box möjliggör: man behöver inte vänta en vecka på nästa avsnitt. Det blev nio avsnitt första dagen och fem andra och cliffhanger fick en definition.

Ståtlig och förtroendeingivande president var David Palmer. Dessutom var han svart – och inför fjolårets amerikanska presidentval var det flera kommentatorer som pekade på att popkulturen gått i täten för att visa att en svart president inte är en omöjlighet.

Jag tror inte man ska underskatta den typen av kollektiva erfarenheter som ett massmedium kan skapa. Och jag gillar att det sitter manusförfattare där ute som vid sidan av huvudhandlingarna försöker utmana och lägga in subtila referenser och inslag.

I helgen såg jag två avsnitt av ”24” – från säsong 7(!) – och upplevelsen kan väl knappast längre beskrivs som febrig (inte för att försvara mig utan bara konstatera: det är märkligt vad man ägnar sig åt när man inte känner att man orkar något annat). Men det intressanta i sammanhanget är att presidenten är en kvinna – dessutom, åtminstone i de avsnitt jag såg, sympatisk och en god ledare.

Det är fel att säga att ”masskulturen” går i täten – men det är den som får störst genomslag och är därför en viktig del för att påverka våra mentala bilder.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas